Πολιτική
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2008 12:23

Γ. Παπανδρέου: Καράβι ακυβέρνητο η χώρα

«Με λύπη για τη χώρα ακούσαμε και πάλι τον πρωθυπουργό να διαβάζει υπηρεσιακή εισήγηση στολισμένη με μεγαλόστομες και κενές διακηρύξεις. Διαπιστώσαμε και πάλι πόσο μακριά είναι από την πραγματικότητα του Έλληνα», δήλωσε o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Αναρωτιέται από τη μια πλευρά ο λαός πώς η κυβέρνηση είναι πολύ καλή να λεηλατεί τα χρήματα του λαού και όταν πρόκειται για τους φτωχούς να καθυστερεί και αναβάλλει», τόνισε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης τον Ιανουάριο.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η χώρα πορεύεται «χωρίς πυξίδα, χωρίς σταθερό χέρι στο τιμόνι της, σαν καράβι ακυβέρνητο».

Χαρακτήρισε καταστροφική την επιλογή της απογραφής, «που μας αφαίρεσε τη δυνατότητα ελιγμών», ενώ έκανε επίσης λόγο για «συνεχείς φοροεπιδρομές, ανοχή στα καρτέλ που τροφοδότησε την ακρίβεια, κακοδιαχείριση των πόρων της νέας ΚΑΠ»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι ακολουθείται «αντιαναπτυξιακή πολιτική με τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, συνεχής απαξίωση κάθε δικτύου κοινωνικής προστασίας. Έτσι μπαίνουμε στην κρίση και όλα αυτά τα έχετε ονομάσει υπεύθυνη πολιτική».

«Ποιοι δημιούργησαν τα μεγάλα ελλείμματα με την ανεύθυνη διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων, πώς καταφέρατε μέσα σε πέντε χρόνια να αυξήσετε το έλλειμμα κατά 80 δισ. ευρώ;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου.

«Σήμερα ψάχνουμε στις διεθνείς αγορές για να δανειστούμε με μεγάλα επιτόκια. Ποιοι σχεδίασαν τη νέα φορολογική επιδρομή των 7,1 δις ευρώ; Την ώρα που άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν τη κρίση με σχέδιο και αποφασιστικότητα, εμείς μένουμε ουραγοί χωρίς σχέδιο με κίνδυνο να φαλιρίσει η ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η κυβερνητική πολιτική συνθλίβει τον αγροτικό κόσμο, «μια πολιτική σκανδαλώδης που κατέληξε σε μια κυβέρνησης σκανδάλων».

«Εδώ και μήνες έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ο τελευταίος που πρέπει να πληρώσει αυτή την κρίση είναι ο πολίτης», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε: «Η αδράνειά σας σημαίνει συνέργια, συμμετοχή στην μετακίνηση της κρίσης στις πλάτες του πολίτη»

Χαρακτήρισε επίσης την πολιτική της ΝΔ άδικη και αδιέξοδη για τους εργαζόμενους και τις συμβάσεις stage στο δημόσιο «γαλάζιο εμπόριο εργασίας».

Θα ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα, πρόσθεσε, δεν θα κάνουμε τον εργαζόμενο μηχανή χωρίς ανάσα, χωρίς σκέψη. Δεσμεύθηκε δε για την κατάργηση των «αντιεργατικών νόμων της κυβέρνησης της ΝΔ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε διεξοδικά και στην πράσινη ανάπτυξη:

«Εδώ και τώρα πρέπει να αλλάξουμε ρώτα. Να περάσουμε στην πράσινη ανάπτυξη που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Μη γελάτε, δεν κατανοείτε την εποχή που έρχεται. Γι’ αυτό είστε μακριά από την πραγματικότητα και τον ελληνικό λαό. Αυτή η αναπτυξιακή προοπτική θα γεννήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες, καινοτόμες ιδέες για τους επιστήμονες που ασφυκτιούν σε μια πελατειακή οικονομική δομή».

«Λόγω ΠΑΣΟΚ ξέφυγε το έλλειμμα του 2007 και 2008»

Κατά τη δευτερολογία του, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε και στην κριτική του πρωθυπουργού που επέρριψε την ευθύνη για τη σημερινή περιορισμένη ευελιξία, στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Να μιλήσουμε για το δικό σας παρόν και να μην προσπαθείτε να βρείτε καταφύγιο στο δικό μας παρελθόν, για το οποίο είμαστε εμείς υπερήφανοι», αντέτεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε στο ίδιο ύφος:

«Για το χρέος, ούτε να προγραμματίσετε τις ανάγκες σε δανεισμό δεν μπορείτε. Είχατε θέσει στόχο 39 δισ. ευρώ και φτάνουμε στα 44 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό σας φταίει το ΠΑΣΟΚ; Ξέφυγε το έλλειμμα του 2007 και 2008 λόγω του ΠΑΣΟΚ;», αναρωτήθηκε.

«Ποιος έβαλε την Ελλάδα σε επιτήρηση,όχι μια χρονιά,αλλά ουσιαστικά σε συνεχή επιτήρηση αυτά τα 5 χρόνια,με κίνδυνο σήμερα,να μας αποπέμψουν από την ευρωζώνη,από τη δικιά σας πολιτική; Χρεώσατε ή όχι, με άλλα 7000 ευρώ στο χρέος, ανά πολίτη; Έχετε πια παρόν. Κοιτάξτε τις δαπάνες των υπουργείων που αυξήθηκαν κατά 18%. Αγανακτεί και δικαίως από την αυξανόμενη ανισότητα, ο πολίτης, όταν βλέπει να κάνετε δισ. ευρώ δωράκια στους μεγαλομετόχους. Αναδιανομή του πλούτου, σημαίνει ότι θα μπορέσουμε τόσο να βρούμε λεφτά, όσο και να κινήσουμε την ελληνική οικονομία», σημείωσε.

Απαντώντας, τέλος, στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Αλαβάνο σε ό,τι αφορούσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων,ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε:

«Δεν ζητάτε την παρέμβαση του κράτους κ.Αλαβάνο; Η παρέμβαση του κράτους δεν σημαίνει ότι, όταν υπάρχει ο άνεργος, η πιθανότητα κλεισίματος μιας επιχείρησης, ότι εγγυώμαι την ασφαλισμένη εργασία το κράτος; Μιλάμε για την ασφαλισμένη εργασία κ.Αλαβάνο.Δεν είναι δώρο σε καμία εργοδοσία, αλλά υποχρέωση στον άνεργο και την επιχείρηση».