Κόσμος
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 11:49

Η εξωτερική πολιτική της Μαρίν Λε Πεν

Υπέρ της «στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας» όταν «τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία  και υπάρξει μια συνθήκη ειρήνης», τάχθηκε η ακροδεξιά υποψήφια για τη γαλλική προεδρία, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για την εξωτερική πολιτική. «Είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης, αλλά, πιστεύω, και των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να δούν την εμφάνιση μιας στενής σινο-ρωσικής ένωσης», τόνισε.

Υπέρ της «στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας» όταν «τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία  και υπάρξει μια συνθήκη ειρήνης», τάχθηκε η ακροδεξιά υποψήφια για τη γαλλική προεδρία, Μαρίν Λε Πεν, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για την εξωτερική πολιτική. «Είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης, αλλά, πιστεύω, και των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να δούν την εμφάνιση μιας στενής σινο-ρωσικής ένωσης», τόνισε.

Η ακροδεξιά υποψήφια υποσχέθηκε να θέσει τρεις αρχές στην «καρδιά της διπλωματικής της δράσης»: «ανεξαρτησία, ισότητα και συνέπεια».

Η Μαρίν Λε Πέν επανέλαβε την επιθυμία της να δει τη Γαλλία να αποχωρεί από την διοίκηση του ΝΑΤΟ. «Απλώς δεν θα θέσω ποτέ τις ένοπλες δυνάμεις μας υπό μια διοίκηση που δεν υπόκειται στη γαλλική εθνική κυριαρχία, ούτε υπό μια διοίκηση του ΝΑΤΟ ούτε υπό μια μελλοντική ευρωπαϊκή διοίκηση», υποστήριξε η ακροδεξιά υποψήφια. «Δεν θέλουμε να μετατραπούμε σε ένα αμερικανικό προτεκτοράτο», υποστήριξε η Λε Πεν, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν θα εγκαταλείψει την αμοιβαία βοήθεια μεταξύ των χωρών μελών». 

Κατηγόρησε μάλιστα τον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν «υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Γαλλίας» έναντι της Γερμανίας και επανέλαβε την επιθυμία της να διακόψει όλες τις συμφωνίες στρατιωτικής-βιομηχανικής συνεργασίας που έχουν συναφθεί από το 2017, με το Βερολίνο.

Στον στρατιωτικό τομέα, «θα σταματήσουμε κάθε συνεργασία με το Βερολίνο: Από τα  μαχητικά αεροσκάφη ως τα νέα άρματα μάχης. Θα συνεχίσουμε τα δικά μας προγράμματα με τα άρματα μάχης Leclerc και τα αεροσκάφη Rafale», είπε η Λε Πεν, κάνοντας λόγο για «ασυμβίβαστες στρατηγικές διαφορές» με τη Γερμανία. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν θα «τρέφει καμία εχθρότητα προς το γερμανικό έθνος» και ζήτησε «ενίσχυση των σχέσεων» διμερώς στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα.

Η Μαρίν Λε Πέν επανέλαβε την επιθυμία της να παραμείνει η Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά «να τη μεταρρυθμίσει εκ των έσω», επιβεβαιώνοντας την ανωτερότητα του εθνικού δικαίου έναντι του Ευρωπαϊκού. Κάτι όμως που για τους επικριτές της Λε Πεν θα ισοδυναμούσε με «Frexit», αν και η ίδια τόνισε πώς δεν είναι στις επιλογές της η αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η ακροδεξιά υποψήφια δέχτηκε και ερωτήσεις για τη σχέση της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεχόμενη μάλιστα επικρίσεις για «επιείκεια προς το ρωσικό καθεστώς». Η Λε Πεν απάντησε ότι «υπερασπίζεται μόνο τα συμφέροντα της Γαλλίας» και χαρακτήρισε άδικες τις επικρίσεις που δέχεται. Σε ερώτηση για το δάνειο των εννέα εκατομμυρίων ευρώ που είχε χορηγήσει ρωσική τράπεζα στο κόμμα της το 2014, η Λε Πεν περιορίστηκε να δηλώσει ότι είναι « εντελώς ανεξάρτητη από οποιονδήποτε σύνδεσμο, από οποιαδήποτε εξουσία, από οποιαδήποτε εταιρεία οποιασδήποτε εθνικότητας» 

Η Μαρίν Λε Πεν, σε ό,τι αφορά τη γαλλική πολιτική έναντι του Πεκίνου, είπε στόχος της είναι να συμβάλει «στη διασφάλιση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του ναυτικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στις περιοχές του πλανήτη όπου είναι παρούσα η γαλλική δύναμη».  

Αναφορικά με το κλίμα, η Λε Πέν είπε πώς  δεν θέλει να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού, τονίζοντας ωστόσο ότι η κλιματική κρίση «δεν είναι η προτεραιότητα» της.

Στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων, η Μαρίν Λε Πέν υπερασπίστηκε τη «λύση των δύο κρατών», σύμφωνα με την τρέχουσα γαλλική διπλωματία, χαιρετίζοντας επίσης την προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένου αριθμού αραβικών χωρών.«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπως το Ομάν είναι χώρες στις οποίες η Γαλλία μπορεί να βασιστεί για να ανατρέψει την ισλαμιστική ιδεολογία», πρόσθεσε.Υποσχέθηκε να θέσει τον Λίβανο στις προτεραιότητές της, προκειμένου να τον βοηθήσει να ανακάμψει οικονομικά.

naftemporiki.gr