Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 09:30

H Κίνα θα ψάξει να βρει τη νέα Γη

Ενας κινεζικός δορυφόρος που θα φέρει πάνω του επτά τηλεσκόπια θα αναζητήσει ένα κατοικήσιμο πλανήτη στον Γαλαξία.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες, πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ενώ έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων τόσων και αναμένεται η επαλήθευση της παρουσίας τους στον γαλαξία μας. Ανάμεσα τους βρίσκονται και ορισμένοι βραχώδεις πλανήτες κάποιοι με μέγεθος όπως αυτό της Γης (που θεωρείται ιδανικό για την παρουσία της ζωής) αλλά και κάποιοι που βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη του αστρικού τους συστήματος, σε απόσταση δηλαδή από το μητρικό τους άστρο τέτοια που να ευνοεί την ανάπτυξη συνθηκών φιλικών στην παρουσία της ζωής.

Το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί σε 2-3 μήνες έχει την ικανότητα να αναλύει τις συνθήκες εξωπλανητών και οι αστρονόμοι ευελπιστούν ότι θα δει αν ορισμένοι από τους εξωπλανήτες που γνωρίζουμε ή κάποιοι νέοι που θα εντοπιστούν διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή.

Σε αυτή την προσπάθεια αποφάσισε να συμμετάσχει δυναμικά η Κίνα. Όπως έγινε γνωστό η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών θα οργανώσει το πρόγραμμα «Earth 2.0» που θα έχει στόχο όπως λέει και το όνομα του την αναζήτηση μιας… νέας Γης. Για τον σκοπό αυτό θα κατασκευαστεί ένας δορυφόρος που θα διαθέτει επτά τηλεσκόπια τα οποία θα εξερευνούν τον γαλαξία μας για έξι χρόνια.

Αποφασίστηκε τα τηλεσκόπια να εξερευνήσουν την ίδια περιοχή του γαλαξία μας που εξερεύνηση και το διαστημικό Kepler που εντόπισε στη διάρκεια της λειτουργίας του τους περισσότερους από τους εξωπλανήτες που γνωρίζουμε. Πρόκειται για τους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας. Όμως ο δορυφόρος χάρις στα πολλά του τηλεσκόπια θα έχει δυνατότητα εξερεύνησης σε ένα εύρος έκτασης πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό που εξερευνούσε το Kepler.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της αποστολής ο δορυφόρος θα έχει 10-15 φορές μεγαλύτερες δυνατότητες εξερεύνησης από το Kepler και θα είναι έτοιμος για να εκτοξευτεί το 2026. Αν πάντως λάβουμε υπόψη τον τρόπο που λειτουργεί  τα τελευταία χρόνια στα διαστημικά της προγράμματα η Κίνα δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ο δορυφόρος αυτός είναι έτοιμος να ξεκινήσει την αναζήτηση της Γης 2.0 πολύ νωρίτερα.