Επενδύσεις άνω των 310 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, στο πλαίσιο της δράσης «Έξυπνες Πόλεις», προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.
Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Επενδύσεις άνω των 310 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, στο πλαίσιο της δράσης «Έξυπνες Πόλεις», προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης. Οι πόροι αυτοί, όπως ανέφερε από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου πόλεων της ΝA Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη (DT&S), θα προέρχονται από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ συμπληρωματικά θα γίνουν επενδύσεις σε συναφείς δράσεις μέσω άλλων πόρων, όπως από προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τις περιοχές υπό απολιγνιτοποίηση και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Στόχος της δράσης για τις «Έξυπνες Πόλεις», όπως πρόσθεσε, είναι να υποστηριχθούν όλοι οι ελληνικοί δήμοι, με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (90 εκατ. ευρώ) και από προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021- 2027 (220 εκατ. ευρώ).
Τις νέες ταχύτητες στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι «σήμερα, τα δημοπρατημένα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος ανέρχονται σε 1,6 δισ. και τα συμβασιοποιημένα σε 600 εκατ. και συνεχίζουμε με αυξανόμενο ρυθμό μηνιαίως». Οι πόροι του προγράμματος έχουν αυξηθεί πλέον στα 3,5 δισ. ευρώ και ο κ. Πέτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν αυξητική τάση.
Πολύ σύντομα θα δούμε ελληνικές πόλεις «που οι διοικήσεις τους θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να επεξεργάζονται εκατομμύρια στοιχεία και πληροφορίες και να ξέρουν με ακρίβεια τι πόρους χρειάζονται, σε ποιο σημείο και πότε», εκτίμησε η πρόεδρος του ΣΕΠΕ Γιώτα Παπαρίδου.
Όπως ανέφερε, εάν υπολογίσουμε μόνο την πολεοδομία και τις υποδομές των πόλεων παγκοσμίως και σκεφτούμε τι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε μόνο από το cloud computing (υπολογιστική νέφους), «βλέπουμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε εξοικονόμηση 1 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2030 και επενδύσεις 57 τρισ. μόνο από το cloud computing στον συγκεκριμένο χώρο. Και υπάρχουν πολλά άλλα σημεία στα οποία μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία, όπως οι υδάτινοι πόροι. Το 60% του πόσιμου νερού είναι στις πόλεις. Να δούμε πώς μπορούμε να σώσουμε το πόσιμο νερό που χάνουμε σε ετήσια βάση, το οποίο ξεπερνά σε αξία τα 14 δισ. δολάρια».