Πολιτική
Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2008 10:58

Συλλαλητήριο για το περιβάλλον στο Σύνταγμα

Συλλαλητήριο για το περιβάλλον πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη ΔΕΘ και το Τρίτο Σώμα Στρατού, με αίτημα τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου.

Συλλαλητήριο για το περιβάλλον πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Σύνταγμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στο συλλαλητήριο έλαβαν μέρος 54 περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικάτα, σχήματα της Αυτοδιοίκησης και επιστημονικοί φορείς.

Κύρια αιτήματά τους είναι να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης και να συμμορφωθεί άμεσα η Ελλάδα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το Τρίτο Σώμα Στρατού, με αίτημα τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής συμπίπτει χρονικά με τη διεξαγωγή της συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η οποία λαμβάνει χώρα στο Πόζναν της Πολωνίας, στις 1-12 Δεκεμβρίου 2008.

Μια συνδιάσκεψη που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι 192 συμμετέχοντες καλούνται να ενώσουν τόσο τις πλούσιες όσο και τις φτωχότερες χώρες, με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η οποία θα αποτελέσει τον διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που λήγει το 2012.

Ανεπαρκή τα μέτρα ανάσχεσης της καταστροφής, λένε οι περιβαλλοντικές

Όπως σημειώνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, παρά το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί εδώ και χρόνια τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, τα μέτρα ανάσχεσης της καταστροφής είναι ελάχιστα και ανεπαρκή.

Σύμφωνα με την έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008» των οργανώσεων WWF, Ζωολογικής Εταιρείας Λονδίνου και Global Footprint Network, η παγκόσμια κατανάλωση ξεπερνά κατά 30% την ικανότητα της Γης να αναπληρώνει τους φυσικούς της πόρους.

Την ίδια στιγμή, η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών κατά 1,4-5,9 βαθμούς τα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες - οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 250 εκατ. περιβαλλοντικούς πρόσφυγες - εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις και για την Ελλάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική. Όπως σημειώνεται, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας που στηρίζεται στην οικοδομή, τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τον τουρισμό, με αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων, θα οδηγηθεί στην καταστροφή.