Σχεδόν 9 στους 10 καταναλωτές πιστεύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές σε συγκεκριμένα είδη, ενώ πάνω από το 70% φοβάται ελλείψεις σε είδη διατροφής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σε δείγμα 1.000 καταναλωτών. Οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων καταλαμβάνονται από συναισθήματα θυμού (30%) και φόβου (26%) για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 67% εκτιμά ότι η διάρκεια επίδρασής του θα είναι πέραν του 2022.
Σχεδόν 9 στους 10 καταναλωτές πιστεύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές σε συγκεκριμένα είδη, ενώ πάνω από το 70% φοβάται ελλείψεις σε είδη διατροφής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) την εβδομάδα 5-10 Απριλίου, σε δείγμα 1.000 καταναλωτών.
Συγκεκριμένα:
• Το 85% του κοινού θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το κόστος ενέργειας και μεταφορών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
• Το 87% θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές σε συγκεκριμένα είδη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
• Το 72% θεωρεί πιθανό να υπάρξουν ελλείψεις σε συγκεκριμένα είδη διατροφής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η μέχρι σήμερα επίδοση των καταστημάτων σουπερμάρκετ δημιουργεί αισθήματα ασφάλεια για τους καταναλωτές. Το 46% δηλώνει ότι τα σουπερμάρκετ φροντίζουν να μην υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια - μόλις το 13% διαφωνεί, ενώ σε σχέση με την πανδημία, το 29% δηλώνει ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημόσια υγεία.
Γενικό συμπέρασμα αποτελεί ότι η κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζει και θα επηρεάζει την ελληνική αγορά για αρκετό καιρό. Η συντριπτική πλειονότητα, σε ποσοστό 67%, εκτιμά ότι η διάρκεια επίδρασής του θα είναι μετά το 2022, το 22% εκτιμά ως το τέλος του 2022, το 5% για 2-3 μήνες και μόλις 5% ότι δεν υπάρχει επίδραση.
Τέλος, οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων καταλαμβάνονται από συναισθήματα θυμού (30%) και φόβου (26%) για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την πανδημία Covid-19 είναι σαφώς χαμηλότερα, αλλά υπαρκτά με 14% και 19%, αντίστοιχα. Στα θετικά καταγράφεται ότι μόλις το 2% του κοινού νιώθει πανικό, ενώ το 39% δηλώνει ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι σημαντικότερη της πανδημίας και μόλις το 17% δηλώνει το αντίθετο.
naftemporiki.gr