Το νέο τοπίο στην οικονομία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το φιλόδοξο σχέδιο της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Φόρουμ των Δελφών. Οι περίπου 750 ομιλητές έδωσαν μια εικόνα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και σκιαγράφησαν τις προκλήσεις που είναι μπροστά.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία είναι δύσκολο να γίνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και αυτό έχει αντίκτυπο και στην οικονομία. Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια ήρθαν για να μείνουν την φετινή χρόνια, ωστόσο αναμένονται θετικά νέα τόσο από το μέτωπο των επενδύσεων όσο και από την «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού. Όσον αφορά στη δύσκολη μάχη με τον πληθωρισμό, κατατέθηκαν στο τραπέζι διαφορετικές απόψεις, γεγονός που επιβεβαιώνει και τη ρευστότητα που υπάρχει στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το μεγάλο ζητούμενο πάντως είναι να μην υπάρξει ...επιστροφή στη δεκαετία του 1970 και σε φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Το νέο τοπίο στην οικονομία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το φιλόδοξο σχέδιο της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Φόρουμ των Δελφών. Οι περίπου 750 ομιλητές έδωσαν μια εικόνα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και σκιαγράφησαν τις προκλήσεις που είναι μπροστά.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία είναι δύσκολο να γίνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και αυτό έχει αντίκτυπο και στην οικονομία. Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια ήρθαν για να μείνουν την φετινή χρόνια, ωστόσο αναμένονται θετικά νέα τόσο από το μέτωπο των επενδύσεων όσο και από την «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού.
Όσον αφορά στη δύσκολη μάχη με τον πληθωρισμό, κατατέθηκαν στο τραπέζι διαφορετικές απόψεις, γεγονός που επιβεβαιώνει και τη ρευστότητα που υπάρχει στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το μεγάλο ζητούμενο πάντως είναι να μην υπάρξει ...επιστροφή στη δεκαετία του 1970 και σε φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού.
Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται από την κυβέρνηση είναι πως παρά τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα υλοποιηθεί κανονικά ο σχεδιασμός στο οικονομικό πεδίο. Στο πλαίσιο αυτό το καλοκαίρι η χώρα θα βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, ενώ παραμένει ο στόχος για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Παράλληλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωσαν σε παρεμβάσεις τους στο Φόρουμ πως θα προχωρήσει η «μεταρρυθμιστική ατζέντα», δίνοντας και μια πρόγευση και των επόμενων νομοσχεδίων.
Δύσκολη είναι η εξίσωση στο ενεργειακό πεδίο, καθώς η Ε.Ε είναι αποφασισμένη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και παράλληλα να μην κάνει βήματα πίσω στον στόχο για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη το 2050. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το μεγάλο ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και μια σειρά κινήσεων γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Μία παράλληλη μάχη διεξάγεται για τη συγκράτηση των τιμών, θέμα που θα απασχολήσει την Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου. Από τους Δελφούς η Επίτροπος Ενέργειας Κ. Σίμσον σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ, ώστε να πετύχει συμφωνίες για πιο ανταγωνιστικές τιμές με τις χώρες που παράγουν φυσικό αέριο.
Μιλώντας χθες στο Φόρουμ, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως πρέπει να κινητοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για να μπορέσουν τα κράτη - μέλη να αντιμετωπίσουν τις τιμές της ενέργειας. Στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως αν αυτό δεν συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα στήριξης νοικοκυρών και επιχειρήσεων.
Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχουν αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Και αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για άλλον σκοπό, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.
Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για την επάρκεια προϊόντων στην Ευρώπη. Αυτό υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών.
Ωστόσο, σημείωσε πως μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που κάνουν εισαγωγές από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό - όπως υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς - μετά τη διπλωματία των εμβολίων μπορεί να έχουμε τη διπλωματία του σιταριού και των δημητριακών.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι μια σειρά κινήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η «χαλάρωση» σε κάποιες από τις πρόνοιες της πράσινης μετάβασης. Στόχος είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος και χώρος στους αγρότες για να παράξουν περισσότερο (π.χ. χαλάρωση κάποιων κανόνων για την αγρανάπαυση, για τα λιπάσματα).
Να σημειωθεί εδώ πως στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 380.000 στρέμματα που είναι σε αγρανάπαυση και θα δοθεί στους αγρότες η δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα συγκεκριμένα εδάφη χωρίς να χάσουν άλλα οφέλη.