Η ψαλίδα ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαριν Λε Πεν διαρκώς κλείνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής και λίγες ώρες πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία.
Η ψαλίδα ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαριν Λεπέν διαρκώς κλείνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής και λίγες ώρες πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα μέσω του διαδικτύου, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFM, στον πρώτο γύρο ο Μακρόν συγκεντρώνει το 26% των ψηφοφόρων και η Λε Πεν το 25%, ενώ στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν εμφανίζεται να κερδίζει με 51%. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το 21% των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε πρόθεση ψήφου.
Ο Μακρόν προειδοποίησε σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien ότι, αν εκλεγεί η Μαρίν Λε Πεν, το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί θα διώξει τους διεθνείς επενδυτές.
«Το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων της Λε Πεν είναι ένα ψέμα διότι δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει (…) Όταν λέει ‘θα αυξήσω τις συντάξεις’, λέει ψέματα, δεν θα το κάνει», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος.
«Το πρόγραμμά της θα προκαλέσει μαζική ανεργία, θα διώξει τους διεθνείς επενδυτές και δεν μπορεί να σταθεί από δημοσιονομική άποψη», πρόσθεσε.
«Οι βασικές αρχές της δεν έχουν αλλάξει: είναι ένα ρατσιστικό πρόγραμμα το οποίο έχει στόχο να διχάσει την κοινωνία», κατέληξε.
Για πρώτη φορά ελάχιστοι ,αναγνωρισμένοι πολιτικοί επιστήμονες, δεν αποκλείουν την νίκη της Μαρίν Λεπέν. Ο Ρεμί Λεφέμπρ, καθηγητής Πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λιλ, υποστηρίζει για παράδειγμα ,ότι η πιθανότητα να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας η Λε Πεν,«ποτέ δεν ήταν πιο αξιόπιστη». Τι έχει αλλάξει και ξαφνικά η ακροδεξιά «φλερτάρει» με την εξουσία στη Γαλλία; Κατ` αρχήν είναι «το μίσος για τον Μακρόν» υποστηρίζει ο καθηγητής Λεφέμπρ: «Είναι βαθύ, τροφοδοτείται από όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους, επιδεινώνεται περαιτέρω από την αλαζονεία του απερχόμενου προέδρου που απολαμβάνει την ιδιότητά του ως φαβορί. Η προοπτική να δουν τον Γάλλο πρόεδρο να χάνει, μπορεί να κινητοποιήσει ψηφοφόρους που κανονικά θα απείχαν, ειδικά στους πιο λαϊκούς κύκλους, να πάνε να ψηφίσουν».
Την Λεπέν έχει βοηθήσει επίσης το γεγονός ότι το κόμμα της κεντροδεξιάς «Les Républicains», όπως και το κόμμα του Μακρόν «La République en Marche», έχουν στραφεί όλο και περισσότερο προς τα δεξιά, σε τόνο και περιεχόμενο. Η εξέλιξη αυτή έχει δημιούργησε ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την αποδοχή των ιδεών της ακροδεξιάς. Οι γαλλικές εφημερίδες θυμούνται συχνά ότι ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν κατηγόρησε τη Λε Πέν ότι είναι «λίγο χαλαρή» απέναντι Ισλάμ.
Η Λεπέν αν και διατηρεί το ακροδεξιό της προφίλ σε ζητήματα όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια, φρόντισε στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να εμφανίσει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο. Να κάνει μια «επιχείρηση από-δαιμονοποίησης». Βοήθησε σε αυτό και η αποστασιοποίηση της Λεπέν από τον έτερο ακροδεξιό υποψήφιο Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος προβάλει πιο ακραία συνθήματα. Η Μαρίν Λεπέν, κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ανέλαβε από το 2011 τη θέση του πατέρα της ως επικεφαλής του κόμματος , στο οποίο ,στη συνέχεια, άλλαξε το όνομά του σε Εθνικό Συναγερμό. Με τα χρόνια, η Μαρίν Λεπέν εργάστηκε για να δώσει στο κόμμα της μια πιο μετριοπαθή εικόνα με στόχο να καθιερωθεί ως αξιόπιστη υποψήφια και να διευρύνει την εκλογική της βάση.
naftemporiki.gr