Κόσμος
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 10:23

Σφαγή στη Μπούτσα: Ποια ρωσική εταιρεία ζητάει έρευνα για τους θανάτους αμάχων

Ενώ ο κόσμος δεν έχει ακόμα ξεμουδιάσει από τις εικόνες νεκρών αμάχων στους δρόμους της Μπούτσα, υπάρχουν αναφορές ότι έχει διαπραχθεί χειρότερη σφαγή στη Μποροντιάνκα. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για «εγκλήματα πολέμου», ενώ το Κρεμλίνο κάνει λόγο για σκηνοθετημένες εικόνες. 

Ενώ ο κόσμος δεν έχει ακόμα ξεμουδιάσει από τις εικόνες νεκρών αμάχων στους δρόμους της Μπούτσα, υπάρχουν αναφορές ότι έχει διαπραχθεί χειρότερη σφαγή στη Μποροντιάνκα. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για «εγκλήματα πολέμου», ενώ το Κρεμλίνο κάνει λόγο για σκηνοθετημένες εικόνες

Την ίδια ώρα η βιομηχανία αλουμινίου Rusal έγινε η πρώτη ρωσική εταιρεία που ζήτησε δημόσια την πραγματοποίηση διεξοδικής και αμερόληπτης έρευνας για τις αναφορές για εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα. Παράλληλα, ζήτησε τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Οι αναφορές από την ουκρανική πόλη Μπούχα μας συγκλόνισαν. Πιστεύουμε ότι αυτό το έγκλημα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά», δήλωσε ο Ολλανδός πρόεδρος της Rusal, Μπέρναρ Ζένεφελντ.  Ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης ζήτησε μια αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα και «σκληρή» τιμωρία για τους δράστες «όσο δύσκολο κι αν φαίνεται στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου πληροφοριών».

«Παρά τη βαρβαρότητα των τρεχόντων γεγονότων στην Ουκρανία από μόνα τους, τέτοια περιστατικά κάνουν αυτή την τρομερή τραγωδία ακόμη πιο τραυματική. Ευχόμαστε όλοι ένα νωρίς τέλος σε αυτή την αδελφοκτόνο σύγκρουση, που καταστρέφει ζωές, οικογένειες και ολόκληρες πόλεις. Και θέλουμε οι υπεύθυνοι για τέτοια εγκλήματα να τιμωρηθούν κατάλληλα», ανέφερε επίσης.

Αν και η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ζένεφελντ, δεν θίγει το ποιος ευθύνεται για τους θανάτους αμάχων στο προάστιο αυτό του Κιέβου, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο μεγάλη ρωσική εταιρεία να σχολιάζει δημόσια την σύρραξη, που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε προηγηθεί η έκκληση του μεγαλύτερου μετόχου της Rusal, Όλεγκ Ντεριπάσκα, για ειρήνη. Ο Ντεριπάσκα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον έλεγχο της εταιρείας μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του το 2018.

Η έκκληση της Rusal ήρθε μετά από δηλώσεις καταδίκης της αιματηρής σύγκρουσης από τη Lukoil, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου της Ρωσίας, και τη Severstal, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χάλυβα. Αν και οι δηλώσεις τους έχουν διατυπωθεί προσεκτικά ώστε να μην φαίνεται ότι παίρνουν θέση, πηγές  από τις εταιρείες ανέφεραν ότι τα διοικητικά συμβούλια τους επιπλήχθηκαν από τη Μόσχα, σύμφωνα με τους Financial Times. 

Η Rusal είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο εκτός Κίνας και ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αλουμινίου στην Ευρώπη. Η εταιρεία έχει χάσει την πρόσβαση σε πρώτες ύλες από την Αυστραλία, η οποία απαγόρευσε τις εξαγωγές στη Ρωσία, επηρεάζοντας το ένα πέμπτο των αναγκών της Rusal. Οι κυρώσεις ενδέχεται επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση της Rusal σε εξοπλισμό, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή επενδυτικών σχεδίων, δήλωσε η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα. Αναγκάστηκε επίσης να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr