Κόσμος
Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022 08:38

Γερμανία: Απογοητευμένος ο Σολτς μετά την καταψήφιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Την απογοήτευσή του για την καταψήφιση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της πρότασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 των πολιτών άνω των 60 ετών, εξέφρασε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του δεν θα φέρει εκ νέου το θέμα στη Βουλή.

Την απογοήτευσή του για την καταψήφιση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της πρότασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 των πολιτών άνω των 60 ετών, εξέφρασε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του δεν θα φέρει εκ νέου το θέμα στη Βουλή.

«Βρίσκω την απόφαση της Bundestag πολύ ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει στην Βουλή νομοθετική πλειοψηφία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει τώρα να πάρουμε ως σημείο εκκίνησης για τις ενέργειές μας», δήλωσε ο κ. Σολτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη διάσκεψή του με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.

«Πραγματικά λυπάμαι, δεν θέλω να το κρύψω. Θέλει κανείς να συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου το φθινόπωρο το ποσοστό εμβολιασμού να είναι υψηλότερο απ’ ό,τι σήμερα», τόνισε ο καγκελάριος. Ερωτηθείς αν η καταψήφιση της πρότασης στη Βουλή ισοδυναμεί με προσωπική του ήττα, δήλωσε: «Θα ήταν ασέβεια να υποστηρίξουμε ότι το αποτέλεσμα στην Μπούντεσταγκ ήταν ατύχημα. Πίεσα σκληρά (υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού), διότι είμαι υπέρ του, αλλά σέβομαι απόλυτα τις δημοκρατικές αποφάσεις».

Ανησυχία για νέα, αυστηρότερα μέτρα

Μετά την αποτυχία της πρότασης για υποχρεωτικό εμβολιασμό, εκφράζεται αυξανόμενη ανησυχία για νέα, αυστηρότερα μέτρα, ή ακόμη και για lockdown το φθινόπωρο.

«Ο εμβολιασμός βοηθά να αποφευχθούν οι δραστικοί περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική ζωή (...) δεν ήταν καλή ημέρα για την καταπολέμηση της πανδημίας», σχολίασε ο πρόεδρος των Γερμανών εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ σχολιάζοντας την απόφαση της Μπούντεσταγκ, ενώ ανησυχία εξέφρασαν επίσης οι υπουργοί Υγείας του Βερολίνου, της Βάδης - Βυρτεμβέργης, του Βρανδεμβούργου και της Έσσης, τονίζοντας σε κοινή δήλωσή τους ότι «η πανδημία δεν θα τελειώσει μόνο με προσωπικές εκκλήσεις και, χωρίς αρκετά υψηλή εμβολιαστική προστασία στον πληθυσμό, υπάρχει κίνδυνος νέου κύματος και άρα νέων περιορισμών». Οι υπουργοί τάχθηκαν και πάλι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Από τους προνοιακούς συλλόγους της Προτεσταντικής Εκκλησίας σχολιάστηκε εξάλλου ότι «χάθηκε μεγάλη ευκαιρία να τεθεί μόνιμα υπό έλεγχο η πανδημία». Αυτό θα το πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, επισήμανε ο Πρόεδρος της Διακονίας Ούλριχ Λίλιε, για να προσθέσει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα πλήξει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο, τόσο επειδή λιγότεροι άνθρωποι θα είναι εμβολιασμένοι, όσο και επειδή, αναπόφευκτα, τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν και πάλι τεράστιο φόρτο εργασίας και πίεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ