Πολιτική
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 20:55

Κ. Χατζηδάκης: 12.949 εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει με πνεύμα δικαιοσύνης, στηρίζοντας τους πραγματικούς ανέργους και κάνοντας διάκριση, μεταξύ των αληθινών ανέργων και των καταχραστών, στην πραγματικότητα, του δημόσιου χρήματος», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας νωρίτερα, από τη βήμα της Βουλής, στις επικρίσεις που δέχεται το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» και ιδίως οι διατάξεις που εισάγουν εισοδηματικά κριτήρια για ωφελήματα, όπως οι δωρεάν μετακινήσεις ή ο κοινωνικός τουρισμός, που απολαμβάνουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει με πνεύμα δικαιοσύνης, στηρίζοντας τους πραγματικούς ανέργους και κάνοντας διάκριση, μεταξύ των αληθινών ανέργων και των καταχραστών, στην πραγματικότητα, του δημόσιου χρήματος», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας νωρίτερα, από τη βήμα της Βουλής, στις επικρίσεις που δέχεται το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» και ιδίως οι διατάξεις που εισάγουν εισοδηματικά κριτήρια για ωφελήματα, όπως οι δωρεάν μετακινήσεις ή ο κοινωνικός τουρισμός, που απολαμβάνουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης και δείχνουν ότι 12.949 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ενώ δηλώνουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ. «Δεν νομίζω ότι νοητό κάποιοι συμπολίτες μας που έχουν ένα εισόδημα ενός κάποιου επιπέδου, να έχουν κάποια ωφελήματα που δεν τα έχουν οι πραγματικοί άνεργοι και σίγουρα κάποιοι άλλοι φτωχότεροι από αυτούς, συμπολίτες μας», είπε ο υπουργός Εργασίας».

Το νομοσχέδιο εισήχθη σήμερα για συζήτηση και επεξεργασία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, και οι διατάξεις του δέχθηκαν επικρίσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στόχοι του νομοσχεδίου είναι «η ενίσχυση των πολιτικών της απασχόλησης και η στήριξη των ανέργων, ακόμα πιο πολύ των μακροχρόνια ανέργων, και εκείνων που πραγματικά αναζητούν εργασία». Αυτό το κάνουμε, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, με τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, με νέα ψηφιακά εργαλεία με τα οποία επιδιώκεται, με σύγχρονες μεθόδους, να στηριχθεί το εργατικό δυναμικό της χώρας, με τη νέα δομή που αποκτά ο Οργανισμός και με τον εκσυγχρονισμό της στεγαστικής πολιτικής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης, «ώστε τα επιδόματα και οι παροχές να κατευθύνονται σε αυτούς που τα έχουν αληθινά ανάγκη», με βάση καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Στόχος εξάλλου είναι, όπως τόνισε, ότι ειδικά στα θέματα της κατάρτισης, «για την οποία θα υπάρξουν αυξημένα κονδύλια, καθώς αυτή είναι και η επιδίωξη της ΕΕ», θα διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια αυτά «θα πιάνουν τόπο», προς όφελος των εργαζομένων και των ανέργων. «Επιδιώκουμε η κατάρτιση να μην είναι απλά και μόνο μια δευτερευούσης σημασίας διαδικασία, για το εργατικό δυναμικό, αλλά να είναι βασικό εργαλείο, για το μέλλον των εργαζομένων και των ανέργων», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Το επίδομα εργασίας

Ο υπουργός επισήμανε ότι το νομοσχέδιο καθιερώνει, για πρώτη φορά, το επίδομα εργασίας. «Για πρώτη φορά, από εδώ και πέρα, ένας άνεργος ο οποίος θα προσλαμβάνεται σε μια επιχείρηση, θα παίρνει το 50% του επιδόματος εργασίας, για τον καιρό που θα υπολείπεται μέχρι την κανονική λήψη του επιδόματος ανεργίας», είπε ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε: «Δηλαδή, εάν ένας άνεργος προσληφθεί στους 4 μήνες, από την ώρα που ξεκινάει να παίρνει το επίδομα ανεργίας, για τους υπόλοιπους 8 μήνες, για τους οποίους θα έπαιρνε κανονικά επίδομα ανεργίας, θα παίρνει το μισθό του από την επιχείρηση και το 50% του επιδόματος ανεργίας».

Οι μακροχρόνια άνεργοι

Παράλληλα, όπως τόνισε ο υπουργός, δίνεται ενίσχυση στους μακροχρόνια ανέργους άνω των 5 ετών, προκειμένου να συντάξουν ατομικό σχέδιο δράσης, να επανασυνδεθούν με τον Οργανισμό, να μιλήσουν με τους εργασιακούς συμβούλους και να κάνουν μια νέα αρχή στη σχέση τους με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις παραμονής στα μητρώα του ΟΑΕΔ. «Λέμε στους ανέργους που είναι ενταγμένοι στον ΟΑΕΔ ότι ο ΟΑΕΔ τους προσφέρει - είναι υποχρεωμένος, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ τους - θέσεις εργασίας και αν τους προσφέρει τρεις κατάλληλες θέσεις εργασίας, δηλαδή θέσεις αντίστοιχες με το εργασιακό του προφίλ, τις δεξιότητες τους, τον τελευταίο μισθό που έπαιρναν και τον τόπο κατοικίας τους, και αρνηθούν και τις τρεις προσφορές, τότε βγαίνουν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ για δύο χρόνια», είπε ο υπουργός για να υπογραμμίσει: «Είναι αυτό ελληνική πρωτοτυπία; Ρωτάω. Ισχύει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Και το ερώτημα είναι τι προτείνει η αντιπολίτευση». Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο νόμο του 1985, δηλαδή νόμο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον οποίο ο άνεργος που δεν αποδέχεται να απασχοληθεί σε εργασία που του προσφέρεται στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο ή δεν δέχεται να παρακολουθήσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ ή άλλων φορέων που συνεργάζονται με τον ΟΑΕΔ, χάνει την αξίωση του για επιδότηση. «Στον νόμο εκείνο δεν υπήρχαν ούτε δύο χρόνια ούτε τρεις προσφορές. Ήταν μια προσφορά και έξω. Επομένως, αυτός που καθιέρωσε τη μια προσφορά, να κατηγορεί αυτόν που εισάγει τις τρεις προσφορές, προκειμένου να διαγραφεί κάποιος από τα μητρώα, για αντεργατικό, ε, θα σας παρακαλέσω πολύ, από εδώ και πέρα τουλάχιστον, αυτή την παρατήρηση, να μην την ξανακάνετε», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Αναφερόμενος στα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται με το νομοσχέδιο, «όχι για το επίδομα ανεργίας αλλά για τα άλλα ωφελήματα που έχουν οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, όπως οι δωρεάν μετακινήσεις, ο δωρεάν κοινωνικός τουρισμός, η προνομιακή πρόσβαση για πρόσληψη με έξτρα μοριοδότηση, η προνομιακή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας», ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι καθιερώνονται εισοδηματικά κριτήρια, «όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Εξήγησε δε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια είναι αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης. «Δεν νομίζω ότι είναι νοητό κάποιοι συμπολίτες μας που έχουν ένα εισόδημα ενός κάποιου επιπέδου, να έχουν κάποια ωφελήματα που δεν τα έχουν οι πραγματικοί άνεργοι και σίγουρα κάποιοι άλλοι φτωχότεροι από αυτούς, συμπολίτες μας», είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει με πνεύμα δικαιοσύνης, στηρίζοντας τους πραγματικούς ανέργους και κάνοντας διάκριση, μεταξύ των αληθινών ανέργων και των καταχραστών, στην πραγματικότητα, του δημόσιου χρήματος. Διαλέξτε από ποια πλευρά του λόφου θα είστε. Θα είστε με τους ανέργους ή θα είστε με τους καταχραστές;».

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στην επιτροπή της Βουλής στοιχεία που δείχνουν σημαντική απόκλιση μεταξύ των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ, και ενώ 556.000 άνεργοι είναι καταγεγραμμένοι από την Eurostat, στον ΟΑΕΔ είναι 500.000 άνεργοι παραπάνω.

«Είναι νοητό ο υπουργός Εργασίας να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις απαθής; Είπα να γίνει μια πρώτη διασταύρωση των στοιχείων, μεταξύ του μητρώου του ΟΑΕΔ και της ΑΑΔΕ. Από την πρώτη διασταύρωση προέκυψε ότι περίπου 40.000 συμπολίτες μας, με ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι 27.021 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Επίσης 12.949 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ενώ δηλώνουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ. «Είναι για 10 χρόνια και πάνω, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, 1232 πολίτες με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Είναι κοινωνικά ευαίσθητη η προσέγγιση να καλύπτετε αυτούς τους ανθρώπους; Τουλάχιστον ατυχές να υιοθετείτε αυτήν τη στάση».

Ατυχή, χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας και τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αποδυναμώσει τον ΟΑΕΔ. «Σε σχέση με τα 150 εκατομμύρια ευρώ που, είχε στη διάθεση του, μέχρι τώρα ο ΟΑΕΔ, για προγράμματα κατάρτισης, τώρα θα έχει περίπου 10πλάσια κονδύλια στη διάθεσή του. Τι είδους αποδυνάμωση είναι αυτή;», παρατήρησε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι, συμμετείχαν και θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο του ΟΑΕΔ. «Μειώνεται πράγματι η συμμετοχή τους στο Συμβούλιο του ΟΑΕΔ αυτό καθ' αυτό και δημιουργείται ένα Συμβούλιο στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ των κοινωνικών εταίρων όπου το κράτος έχει μειοψηφική θέση και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν την πλειοψηφία διαχειριζόμενοι για πρώτη φορά τα κονδύλια του λεγόμενου ΛΑΕΚ, πράγμα το οποίο ήταν αίτημα τους και η δική μας κυβέρνηση είναι αυτή η οποία το αποδέχεται», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Προγράμματα κατάρτισης

Σε σχέση με τα προγράμματα κατάρτισης, ο υπουργός ανέφερε πως «η κυβέρνηση, επειδή διαχειρίζεται ευρωπαϊκά κονδύλια και τελικά κονδύλια του Δημοσίου, θέτει όρους πολύ συγκεκριμένους επιχειρώντας να διδαχθούμε από τα λάθη που έχουν γίνει απ' όλους, όλες τις τελευταίες δεκαετίες, όσους κυβέρνησαν». «Προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, έχω πει και στους ιδιοκτήτες των ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ, των ΚΕΚ, προσπαθήσετε περισσότερο», είπε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι η κατάρτιση πρέπει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που έχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στεγαστική πολιτική

Σε σχέση με τη στεγαστική πολιτική, ο υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την εκμίσθωση όσων ακινήτων δεν χρειάζεται ο ΟΑΕΔ. «Θα κρίνει ο ίδιος Οργανισμός, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ποια ακίνητα δεν χρειάζεται έτσι ώστε αντί να κάθονται αυτά τα ακίνητα, να μπορέσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης να τα αξιοποιήσει προκειμένου να έχει περισσότερα έσοδα, τα οποία θα τα χρησιμοποιήσει προς όφελος των εργαζομένων και των ανέργων», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι προβλέπεται και η δυνατότητα αγοράς ακινήτων από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, για να ενισχύσει τη στεγαστική της πολιτική. Είπε επίσης ότι με το νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για πρώτη φορά να ασχοληθεί με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς.

Μείωση της ανεργίας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός απάντησε και στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησης στο μέτωπο της ανεργίας. Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται ο τίτλος του νομοσχεδίου, «Δουλειές Ξανά», ότι δηλαδή «είναι ένας τίτλος προκλητικός», ο κ. Χατζηδάκης είπε πως προκλητική είναι η τοποθέτηση της αντιπολίτευσης, σε σχέση με την πολιτική της κυβέρνησης, διότι «μιλούν οι αριθμοί». «Μιλάει η πραγματικότητα και οι αριθμοί λένε ότι ο ‘φιλολαϊκός' ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την ανεργία στο 17,2%, το καλοκαίρι του 2019, και η ανεργία έχει περιοριστεί αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Eurostat, στο 11,9%», είπε ο κ. Χατζηδάκης για να σχολιάσει: «Δεν ξέρω αν στα δικά σας μαθηματικά, το 11,9% είναι μεγαλύτερο από το 17,2%, αλλά στα μαθηματικά όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε βεβαιωμένη και σημαντική μείωση της ανεργίας».

Τριπλασιασμός προγραμμάτων

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, για την πολιτική της στον κοινωνικό τομέα. ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που έχει «όχι απλώς αυξήσει τους ρυθμούς με τους οποίους τρέχουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αλλά τους έχει τριπλασιάσει». «Επομένως, θα σας παρακαλούσα, προτού κάνετε τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, να κοιτάτε τα στοιχεία, να κοιτάτε την πραγματικότητα και άλλη φορά, να είστε περισσότερο συνδεδεμένοι με την πραγματικότητα και την κοινωνία», είπε ο υπουργός Εργασίας.