Η σύζυγος Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, η Ακσάτα Μέρθι, έχει καθεστώς μη μόνιμης κατοικίας στη Βρετανία, που σημαίνει ότι δεν πληρώνει φόρους για τα κέρδη της.
Η σύζυγος Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, η Ακσάτα Μέρθι, έχει καθεστώς μη μόνιμης κατοικίας στη Βρετανία, που σημαίνει ότι δεν πληρώνει φόρους για τα κέρδη της.
Η αποκάλυψη απειλεί να βλάψει περαιτέρω τη δημοτικότητα του Σουνάκ, η οποία ήδη κατρακυλούσε λόγω των αντιλήψεων ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τους Βρετανούς που αγωνίζονται με το αυξανόμενο κόστος ζωής καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη.
Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε σε δήλωση εκπροσώπου τη. Θα μπορούσε ενδεχομένως να της εξοικονομήσει εκατομμύρια λίρες για πολλά χρόνια από φορολογικές πληρωμές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κόρη ενός Ινδού δισεκατομμυριούχου, της συνιδρυτή της Infosys, Ναραγιάνα Μέρθι, και κατέχει το 0,93% των μετοχών της εταιρείας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αυτό αποτιμάται σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, καθιστώντας τη Μέρθι πλουσιότερη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ (£365 εκατομμύρια).
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για τις φορολογικές υποθέσεις της Μέρθι, λέγοντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς την Πέμπτη «είναι πολύ σημαντικό στην πολιτική, αν μπορείτε, να προσπαθήσετε να κρατήσετε μακριά τις οικογένειες των ανθρώπων».
Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο υπουργός ή η σύζυγός του έχουν παραβιάσει νόμους, η αποκάλυψη σχετικά με τις φορολογικές υποθέσεις της συζύγου του ενισχύει την αυξανόμενη άποψη ότι ο Σουνάκ δεν έχει επαφή με τους αγώνες των απλών Βρετανών.
«Ο υπουργός Οικονομικών επέβαλε αύξηση φόρων στους εργαζόμενους και είπε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, δεν έχουμε επιλογή», δήλωσε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ στο Sky News. «Αν τώρα αποδειχθεί ότι η σύζυγός του έχει χρησιμοποιήσει προγράμματα για να μειώσει τον δικό της φόρο, τότε αυτό είναι υποκρισία που κόβει την ανάσα».
Το καθεστώς μη κατοικίας δεν μεταβιβάζεται αυτόματα -- είναι κάτι για το οποίο οι άνθρωποι υποβάλλουν αίτηση για να αποφύγουν τη φορολογία του εισοδήματός τους στη Βρετανία. Σύμφωνα με τους λεγόμενους κανόνες non-dom, ορισμένοι πρέπει να πληρώνουν ετήσια αμοιβή έως και 60.000 λίρες (78.000 $) ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχουν ζήσει στη Βρετανία.
Η Μέρθι «είναι πολίτης της Ινδίας, της χώρας της γέννησής της και της πατρίδας των γονιών της», είπε ο εκπρόσωπός της σε δήλωση. «Η Ινδία δεν επιτρέπει στους πολίτες της να έχουν την υπηκοότητα άλλης χώρας ταυτόχρονα. Έτσι, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, η κα Μέρθι αντιμετωπίζεται ως μη κάτοικος για φορολογικούς σκοπούς του Ηνωμένου Βασιλείου. Πάντα και θα συνεχίσει να πληρώνει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για όλα τα εισοδήματά της εκεί».
Η είδηση είναι πιθανό να βλάψει περαιτέρω τον Σουνάκ, ο οποίος έχει χάσει την υποστήριξη τόσο από το ευρύ κοινό όσο και από το δικό του Συντηρητικό Κόμμα μετά την παράδοση ενός μίνι προϋπολογισμού τον Μάρτιο που οι επικριτές είπαν ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής.
naftemporiki.gr