Αθλητικά
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 11:47

Η UEFA αποφασίζει σήμερα για το νέο FFP

Σήμερα (7/4) η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA θα κληθεί να ψηφίσει το σύνολο των νέων κανόνων του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play), που θα αντικαταστήσουν τους μέχρι τώρα γνωστούς, με στόχο την επανεκκίνηση μετά από δύο χρόνια ακραίων δυσκολιών λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που επέφερε ο κορωνοϊός.

Σήμερα (7/4) η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA θα κληθεί να ψηφίσει το σύνολο των νέων κανόνων του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play), που θα αντικαταστήσουν τους μέχρι τώρα γνωστούς, με στόχο την επανεκκίνηση μετά από δύο χρόνια ακραίων δυσκολιών λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που επέφερε ο κορωνοϊός.

Το νέο Financial Fair Play - το οποίο θα αλλάξει όνομα και θα είναι πλήρως λειτουργικό από τη σεζόν 2024-25, όταν θα εισαχθεί και το νέο Champions League - θα ακολουθήσει την κατεύθυνση του ελέγχου κόστους, με μια σειρά από όρια ήδη καθορισμένα και που έχουν ήδη πυροδοτήσει συζητήσεις.

Πρώτα απ΄ όλα θα υπάρχει το πολυαναμενόμενο ανώτατο όριο των δαπανών, αλλά δεν θα θεσπιστεί ανώτατο όριο μισθών και θα είναι λιγότερο άκαμπτο από το αναμενόμενο: το κόστος που σχετίζεται με τις ομάδες (μισθοί και αποσβέσεις), σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, δεν μπορεί υπερβαίνει το 70% των εσόδων.

Η UEFA αποφάσισε να επιλέξει μια πρόταση η οποία, μετά από μια μεταβατική περίοδο τριών ετών, θα απαιτεί από τους συλλόγους να διατηρήσουν τα έξοδά τους μέσα σε ένα συγκεκριμένο όριο.

Το εν λόγω ποσοστό έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων: υπήρξαν εκείνοι που, όπως οι σύλλογοι με πλουσιότερους ιδιοκτήτες, ήθελαν να τεθεί το όριο στο 85% των εσόδων και εκείνοι, όπως οι σύλλογοι της Bundesliga, οι οποίοι ζήτησαν ένα ποσοστό χαμηλότερο (70%).

Για να επιτραπεί στους συλλόγους να προσαρμοστούν στις νέες παραμέτρους οι κανόνες δεν θα επιβληθούν αμέσως, αλλά θα υπάρχει ένας δρόμος: οι σύλλογοι θα μπορούν να ξοδεύουν έως και το 90% των εσόδων τους την πρώτη σεζόν, για να φτάσουν το 70% σε διάστημα τριών περιόδων.

Μεταξύ των εν λόγω ορίων θα είναι επίσης αυτό που σχετίζεται με τα «ληξιπρόθεσμα χρέη», στα οποία η UEFA θα είναι πολύ λιγότερο ανεκτική από ό,τι στο παρελθόν. Οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή διαπιστώνεται μετά από έλεγχο πρέπει να εξοφληθεί εντός 90 ημερών, έναντι ποινής πολύ αυστηρότερων κυρώσεων.

Επίσης δεν πρέπει να λησμονείται η αξιολόγηση των συναλλαγών με τα λεγόμενα συνδεδεμένα μέρη, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην πραγματική αγοραία αξία για να αποφευχθούν στρεβλώσεις (έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν με συλλόγους όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι στο θέμα της χορηγίας).

Ακόμη, το έλλειμμα δεν θα περιορίζεται στα 30 εκατ. σε τρία χρόνια αλλά στα 60 εκατ., με την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνει και όσα στο παρελθόν αποτελούσαν δαπάνες για τομείς όπως τμήματα υποδομών και γυναικείες ομάδες.

Τέλος, ένα από τα θέματα στο τραπέζι είναι κι αυτό των κυρώσεων που θα μπορεί η UEFA να επιβάλει σε συλλόγους που δεν σέβονται τους κανόνες: γίνεται λόγος για πρόστιμα, αποκλεισμούς αλλά και σενάρια υποβιβασμού μεταξύ των διαφόρων διοργανώσεων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.

Μια ομάδα που μετέχει στο Champions League, για παράδειγμα, θα μπορούσε να υποβιβαστεί στο Europa League σε περίπτωση παραβίασης των οικονομικών κανόνων.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα μορφή των διοργανώσεων από το 2024, μία από τις υποθέσεις είναι κι αυτή των πόντων ποινής, δεδομένου ότι η κατάταξη θα είναι μοναδική μεταξύ των ομάδων που θα συμμετέχουν στο τουρνουά.