Πολιτική
Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2008 13:19

CNN: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Mακροσκελές άρθρο σχετικά με τα αίτια των αναταραχών στη χώρα μας και την «επόμενη μέρα» φιλοξενεί το CNN στην ιστοσελίδα του:

Γιατί ταλανίζουν αναταραχές την Ελλάδα;

«Έντονα επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες από νέους. Καταστήματα και αυτοκίνητα παραδομένα στις φλόγες, οδοφράγματα στο κέντρο της πόλης και βίαιες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών σκιαγραφούν την εικόνα της Αθήνας. Σημαντικό μερίδιο της βίας αποδίδεται σε αναρχικούς –παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να επιρρίψουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την κρίση.

Τα επεισόδια έχουν πολιτικό υπόβαθρο;

Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στην Ελλάδα υπήρξε αρκετά έκρυθμη. Στα μέσα του 2007 ο κ. Καραμανλής κήρυξε πρόωρες εκλογές προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη στο πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων και η ιδιωτικοποίηση πασχόντων δημόσιων οργανισμών όπως είναι η Ολυμπιακή.

Ο πρωθυπουργός έκρινε απαραίτητες τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις προκειμένου η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γενικότερα επίπεδο.

Ο κ. Καραμανλής είχε διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους –το ένα πέμπτο των οποίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με τις κρατικές στατιστικές μελέτες– ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις δεν θα συνοδευτούν από μαζικές απολύσεις.

Τι συνέβη με τις μεταρρυθμίσεις;

Τα πράγματα δεν πήγαν πολύ καλά. Οι επικεφαλής των εργατικών σωματείων –με τους μισούς περίπου εργαζομένους να εκπροσωπούνται από ένα ενιαίο σωματείο- υποστήριξαν ότι οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίες οδήγησαν σε κατάργηση των περισσότερων προβλέψεων για πρόωρη συνταξιοδότηση, δεν αποβαίνουν προς όφελος των εργαζομένων.

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει χτυπήσει και την πόρτα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της, παρά τις προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 3%, ξεπερνώντας τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Η κατακόρυφη πτώση των εσόδων εξώθησαν την κυβέρνηση σε επιβολή νέων φόρων στα κεφαλαιακά κέρδη και τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και σε προώθηση προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων.

Τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα;

Ακόμη και εάν υποχωρήσουν τα βίαια επεισόδια στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, οι πολιτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση του Καραμανλή δεν θα υποχωρήσουν –πόσω μάλλον τώρα που ο πρωθυπουργός έχει συνδέσει το όνομά του με την οικονομική μεταρρύθμιση.

Η κυβέρνηση Καραμανλή κατόρθωσε να επιζήσει των αναταραχών του 2007 –το 2008 φέρνει στην Ελλάδα μια από τα ίδια».