Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν στοιχεία για να οδηγήσουν τη Ρωσία και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ή κάποιου άλλου δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου,όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν στοιχεία για να οδηγήσουν τη Ρωσία και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ή κάποιου άλλου δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου,όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είχε προηγουμένως αποκαλέσει για άλλη μια φορά τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου».
Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι οι θηριωδίες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «γενοκτονία». Ωστόσο, οι ΗΠΑ είχαν στραφεί σε τέσσερα μέρη για να λάβουν τα στοιχεία για τη νομική διαδικασία: Συγκεντρώνουν πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες, στοιχεία από τους Ουκρανούς, ευρήματα από διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκαν από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται ξεκάθαρα για τις θηριωδίες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα. «Νομίζω ότι είναι αρκετά προφανές -όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τον κόσμο- ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουν ποιες ακριβώς μονάδες αναπτύχθηκαν εκεί, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι θηριωδίες έγιναν και ήταν πράξη των ρωσικών δυνάμεων», είπε ο Κίρμπι.
Οι δορυφορικές εικόνες των ΗΠΑ που κυκλοφόρησαν χθες, λέγεται επίσης ότι επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες από τις σορούς που βρέθηκαν στην Μπούτσα, ήταν ήδη εκεί πριν αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα.
«Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης επιβεβαιώνουν πρόσφατα βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν πτώματα που βρίσκονται στους δρόμους για εβδομάδες», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας δορυφορικής απεικόνισης Maxar Technologies.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένσγια χαρακτήρισε τις θηριωδίες στην Μπούτσα ως «σκηνοθετημένη πρόκληση». Οπως υποστήριξε ο Νεμπένσια σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη , πρόκειται για μια «αηδιαστική πρόκληση από το καθεστώς στο Κίεβο».
Ο ρωσικός στρατός , πρόσθεσε,δεν έχει κάνει αυτό για το οποίο κατηγορείται, δεν έχει διαπράξει θηριωδίες εναντίον αμάχων στην Ουκρανία. «Δεν είναι, δεν ήταν, και δεν θα γίνει ποτέ». Η Ρωσία έχει αποδείξεις για όλα αυτά, τα οποία θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό, είπε ο Νεμπένσια.
Η Ρωσία είχε ήδη ζητήσει ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Δευτέρα. Ωστόσο, η βρετανική προεδρία του Συμβουλίου το ανέβαλε την προγραμματισμένη συνεδρίαση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ρώσου πρεσβευτή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν πάντως να αποκλειστεί προσωρινά η Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Υπάρχουν αυξανόμενες αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ρωσικά στρατεύματα εισβολής στην Ουκρανία», δήλωσε η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Συνεπώς, η Ρωσία θα πρέπει να χάσει τη θέση της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει 47 κράτη μέλη. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα αναστείλει τη Ρωσία. Η εκπρόσωπός του Συμβουλίου Πολίνα Κούμπιακ είπε ότι η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη αίτημα για συνάντηση σχετικά με αυτό το θέμα. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας ζήτησε επίσης να αποκλειστεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Μπροστά σε ισχυρά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών για ομαδικούς τάφους και ένα αποτρόπαιο λουτρό αίματος στην Μπούτσα , η Ρωσία δεν μπορεί να παραμείνει μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», έγραψε ο Τρας στο Twitter. «Η θέση της Ρωσίας πρέπει να ανασταλεί».
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Νεμπένσια, εμφανώς εκνευρισμένος από την προσπάθεια αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τόνισε ότι «κάτι τέτοιο είναι άνευ προηγουμένου και δεν θα διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».