Κόσμος
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 19:25

«Να ξεπεραστεί ο ρατσισμός - Δεν είναι εγκληματίες οι μετανάστες από την Αφρική»

Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» ζητούν από τις ιταλικές αρχές, και από εκείνες της Μάλτας, να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν ανέλαβαν τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, στην κεντρική Μεσόγειο.

Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» ζητούν από τις ιταλικές αρχές, και από εκείνες της Μάλτας, να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν ανέλαβαν τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, στην κεντρική Μεσόγειο.

Στην τελευταία αυτή τραγωδία των «απελπισμένων της θάλασσας» ένα πλεούμενο που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Λιβύη με προορισμό την Κάτω Ιταλία ανετράπη σε διεθνή χωρικά ύδατα και έχασαν την ζωή τους 90 άνθρωποι. Οι επιζώντες είναι μόνον τέσσερις. Τους παρασχέθηκε βοήθεια από εμπορικό πλοίο με σημαία Παναμά, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή. Αντί να τους παραδώσει όμως σε σκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων τους μετέφερε και πάλι πίσω στην Λιβύη.

«Είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε απάνθρωπα κέντρα κράτησης, όπου θα υποστούν βασανιστήρια. Ζητήσαμε επίμονα αλλά δυστυχώς μάταια, οι τέσσερις αυτοί διασωθέντες να μπορέσουν να αποβιβαστούν σε μια ασφαλή χώρα», καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Απευθύνουμε έκκληση στην Frontex και σε όλες τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δημοσιοποιήσουν κάθε λεπτομέρεια που γνωρίζουν, σχετικά με την υπόθεση αυτή» προσθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Όσο βελτιώνεται ο καιρός, τόσο αυξάνονται οι ροές

Γιατί δεν παραδόθηκαν οι μετανάστες σε ΜΚΟ;

Είναι σαφές, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, οι ροές μεταναστών και προσφύγων με προορισμό την Νότια Ιταλία, ξανάρχισαν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με την ραδιοφωνία της Rai, ο κίνδυνος λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και του προσφυγικού κύματος προς την κεντρική Ευρώπη, είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τους μετανάστες και πρόσφυγες που σαλπάρουν από την Λιβύη και την Τυνησία. «Τους ανθρώπους αυτούς, τους πρόσφυγες που φτάνουν από τον Νότο, συνεχίζει να μην τους θέλει κανείς», λέει ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Τοτό Μαρτέλο. 

Σύμφωνα με τον Μαρτέλο πρέπει να καταβληθεί ουσιαστική προσπάθεια «ώστε να ξεπεραστεί, επιτέλους, ο ρατσισμός που συνεχίζει να επικρατεί και ο οποίος παρουσιάζει όσους ζητούν βοήθεια και προέρχονται από την Αφρική, ως βίαιους, εγκληματίες, και επικίνδυνους φορείς ασθενειών».