«Νέοι που επιτίθενται σε κλούβες της αστυνομίας, πυρπολούν αυτοκίνητα, σπάνε καταστήματα και αντιμετωπίζονται από την εξουσία ως "αναρχικοί"…. Σας θυμίζει τίποτα;», διερωτάται σήμερα η Liberation.
«Νέοι που επιτίθενται σε κλούβες της αστυνομίας, πυρπολούν αυτοκίνητα, σπάνε καταστήματα και αντιμετωπίζονται από την εξουσία ως "αναρχικοί"…. Σας θυμίζει τίποτα;», διερωτάται σήμερα η Liberation.
«Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα θυμίζουν τη γνώριμη σε εμάς φοιτητική εξέγερση «anti-CPE» [κατά του νέου εργασιακού νόμου], καθώς και τη γνώριμη αντίδραση σε μια γκάφα της αστυνομίας -τα πολλαπλά ξεσπάσματα που οι κρατικές αρχές επιλέγουν να αντιμετωπίζουν με αναθεματισμούς παρά με κατανόηση.
Η κατάσταση στην Ελλάδα, όμως, αντανακλά ένα αίσθημα αγανάκτησης των νέων με βαθύτερες ρίζες. Πρόκειται για τους νέους των μεσαίων τάξεων που βλέπουν την κοινωνική τους θέση να καταλύεται από την κρίση –με το πτυχίο τους στα αζήτητα να εξωθούνται σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι εξαθλιωμένο, οι εκπαιδευτικοί αμείβονται με το βασικό μισθό και στα πανεπιστήμια υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.
Εάν προσθέσουμε σε αυτά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τις ρημαγμένες δημόσιες υπηρεσίες, έχουμε όλα τα συστατικά μιας εξέγερσης -αρκετά βίαιης- των νέων που έχουν μπουχτίσει από τα παιχνίδια του τοπικού πολιτικού νεποτισμού, από τους διακανονισμούς του δικομματισμού και τη διαφθορά και, τέλος, από το αίσθημα αδικίας που τους πνίγει όταν έρχονται αντιμέτωποι τα γκλομπ των κάκιστα εκπαιδευμένων και διοικούμενων αστυνομικών.
Θα ήταν άδικο να θεωρούμε αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα μια ξενική εξέγερση πλάι στα αρχαία μνημεία και το απέραντο γαλάζιο. Οι εξεγέρσεις αυτές ξεσπούν στην Ευρώπη και τροφοδοτούνται από την κρίση – και αυτό που τις θρέφει είναι η εναντίωση στην "πολιτική για την πολιτική".
Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην Αθήνα. Δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται», καταλήγει το άρθρο της Liberation.