«H EE καλεί την Κίνα να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη.
«H EE καλεί την Κίνα να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη.
«Η Κίνα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά τη συζήτηση που είχε, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ.
«Η ΕΕ και η Κίνα συμφωνήσαμε ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Αυτή η διπλή αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Κίνας, ούτε της ΕΕ. Έχουμε κοινή ευθύνη ως παγκόσμιοι παράγοντες να εργαστούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ και οι διεθνείς εταίροι της επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για να πιέσουν το Κρεμλίνο να σταματήσει τον πόλεμο - «κυρώσεις οι οποίες έχουν τίμημα και για τους Ευρωπαίους που είναι το κόστος για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
«Κάθε απόπειρα μεταστροφής των κυρώσεων ή βοήθειας προς τη Ρωσία θα παρατείνει τον πόλεμο με περισσότερες απώλειες ζωών και μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις», προειδοποίησε ο Σαρλ Μισέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί κάθε απόπειρα οικονομικής ή στρατιωτικής βοήθειας προς τη Ρωσία, ενώ από την άλλη, τυχόν θετικά βήματα από την πλευρά της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου, θα γίνουν δεκτά με ικανοποίηση, τόσο από την ΕΕ, όσο και από την παγκόσμια κοινότητα.
Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «είχαμε μια πολύ ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση» με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας. Υπογράμμισε ότι η σημερινή συζήτηση ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να εκφράσει η ΕΕ την ανησυχία της στην Κίνα, για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την αποφασιστικότητά της να τον τερματίσει. «Ο κόσμος έχει πάρει πολύ ξεκάθαρη θέση», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν , τονίζοντας ότι και η Κίνα θα πρέπει να κάνει το ίδιο.
«Η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει ιδιαίτερη ευθύνη και αυτό το συζητήσαμε με πολύ ειλικρινή και ανοιχτό τρόπο», είπε η φον ντερ Λάιεν. Τόνισε, επίσης, ότι πάνω από 40 χώρες έχουν ενωθεί με την ΕΕ στις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και σημείωσε ότι η ΕΕ κατέστησε σαφές στην Κίνα ότι αν δεν θέλει να συμμετάσχει στις κυρώσεις, τουλάχιστον δεν θα πρέπει να τις αντιστρέψει.
«Δεν κατανοούμε κανενός είδους στήριξη στην ικανότητα της Ρωσίας να διεξαγάγει αυτόν τον πόλεμο. Κάτι τέτοιο θα έκανε τεράστια ζημιά στη φήμη της Κίνας εδώ στην Ευρώπη», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «είναι ζήτημα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και αποφάσεων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις». Υπενθυμισε, επίσης, ότι οι εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ με την Κίνα ανέρχονται σε 2 δισεκ. ευρώ ημερησίως, έναντι 330 εκατ. ευρώ εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. «Επομένως η παράταση αυτού του πολέμου δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σίγουρα όχι για την Κίνα», ανέφερε, τέλος.
Στη Σύνοδο ΕΕ-Κίνας συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων, όπως ο τομέας της υγείας και η συνεργασία για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το εμπόριο και οι επενδύσεις, αλλά και θέματα διαφωνιών, όπως η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων μειονοτικών ομάδων από την Κίνα (Σιντζιάνγκ, Εσωτερική Μογγολία και Θιβέτ).