Στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας μίλησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με βασικό σημείο της ομιλίας του να εστιάζει στην απειλή που αποτελεί για την παγκόσμια ασφάλεια η περίπτωση η Ρωσία να μην εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της εναντίον της Ουκρανίας.
Στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας μίλησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με βασικό σημείο της ομιλίας του να εστιάζει στην απειλή που αποτελεί για την παγκόσμια ασφάλεια η περίπτωση η Ρωσία να μην εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της εναντίον της Ουκρανίας.
«Δεν το έχουμε δει αυτό στον κόσμο, μια χώρα να ξεκινά πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας, δηλώνοντας ανοιχτά την υποδούλωση ή την καταστροφή της. Να μην αφήσω ούτε το όνομα αυτού του έθνους. Να μην έχει καν καμία ευκαιρία για αυτό το έθνος να ζήσει ελεύθερα», είπε.
Ο Ζελένσκι συνέχισε προειδοποιώντας συγκεκριμένα για την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, λέγοντας: «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι οποιοδήποτε μέρος του κόσμου [είναι ασφαλές] από ραδιενεργή μόλυνση που θα προέλθει εάν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα… Μια χώρα που χρησιμοποιεί πυρηνικό εκβιασμό θα πρέπει να λάβει κυρώσεις που θα έδειχναν ότι τέτοιος εκβιασμός είναι καταστροφικός για τον εκβιαστή».
Αναφέρθηκε επίσης στις επιθετικές χώρες που ενθαρρύνονται από οποιαδήποτε επιτυχία της Ρωσίας. «Αλλά το πιο τρομερό, αν δεν σταματήσουμε τη Ρωσία τώρα, αν δεν κάνουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει, μερικές από τις χώρες του κόσμου που ανυπομονούσαν για έναν παρόμοιο πόλεμο εναντίον των γειτόνων τους θα αποφασίσουν ότι τέτοια πράγματα είναι πιθανά και για αυτούς. Η μοίρα της παγκόσμιας ασφάλειας αποφασίζεται τώρα».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, λέγοντας ότι η χώρα του χρειάζεται βοήθεια τώρα.
Η Αυστραλία έχει προμηθεύσει με αμυντικό εξοπλισμό και ανθρωπιστικό υλικό την Ουκρανία, ενώ έχει επιβάλει και απαγόρευση στις εξαγωγές αλουμίνας και μεταλλευμάτων αλουμινίου, περιλαμβανομένου του βωξίτη, στη Ρωσία.
Εχει επιβάλει συνολικά 476 κυρώσεις εις βάρος 443 ατόμων, περιλαμβανομένων επιχειρηματιών του στενού κύκλου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και εις βάρος 33 οντοτήτων, μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου τμήματος του ρωσικού τραπεζικού τομέα και όλων των οντοτήτων που είναι υπεύθυνες για το κρατικό χρέος.
Σήμερα η Αυστραλία ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον 35% δασμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία, η οποία όπως λέει η Καμπέρα, στήριξε την εισβολή.
Καλωσορίζοντας τον Ζελένσκι στο κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αποκάλεσε τον Ουκρανό ηγέτη «λιοντάρι της δημοκρατίας». Συγκριτικά, αναφέρθηκε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως «ο εγκληματίας πολέμου της Μόσχας». Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο Μόρισον ανακοίνωσε επιπλέον 25 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.