Κόσμος
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008 11:08

Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Να ενισχύσουν - με τουλάχιστον άλλους 7.000 στρατιώτες - την αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, σκοπεύουν οι ΗΠΑ, με την παράλληλη συμμετοχή των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς στο Κανταχάρ, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά.

Να ενισχύσουν - με τουλάχιστον άλλους 7.000 στρατιώτες - την αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, σκοπεύουν οι ΗΠΑ, με την παράλληλη συμμετοχή των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς στο Κανταχάρ, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά.

Επισκεπτόμενος αμερικανική στρατιωτική βάση στην πόλη Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν ο Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος θα διατηρήσει τη θέση του κατά στην επόμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι εργάζεται για να ικανοποιήσει το αίτημα του στρατηγού Ντέιβιντ Μακίρναν, του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. «Θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε δύο ακόμη μάχιμα στρατιωτικά σώματα στο Αφγανιστάν προς το καλοκαίρι, για να απαντήσουμε στο αίτημα αυτό», είπε στους δημοσιογράφους ο αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Η ξένη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν αριθμεί 65.000 στρατιώτες, με τις 31.000 να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Μια συμπληρωματική δύναμη αποτελούμενη από 3.500 αμερικανούς στρατιώτες θα αναπτυχθεί τον Ιανουάριο. Ο στρατηγός Μακίρναν ζήτησε την αποστολή ακόμη τριών στρατιωτικών σωμάτων. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, δύναμη 20.000 στρατιωτών θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του επόμενου ενός ή δύο ετών.

Η ικανότητα της Ουάσινγκτον για την ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων στο Αφγανιστάν εξαρτάται από το μέγεθος απεμπλοκής των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Με τη βία στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πέντε χρόνια στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τις αστικές περιοχές της χώρας μέχρι το τέλος Ιουνίου, ωστόσο οι στρατιωτικοί διοικητές προειδοποιούν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήταν αντίθετος στον πόλεμο στο Ιράκ, έχει δηλώσει ότι επιδιώκει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ εντός 16 μηνών, αλλά θα ζητήσει την άποψη των στρατιωτικών διοικητών.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι προτίθεται να επικεντρώσει την προσοχή στο Αφγανιστάν, όπου έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες η πολεμική δραστηριότητα των ταλιμπάν και άλλων ενόπλων.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, πρώην διευθυντής της CΙΑ που είχε αναμειχθεί στην πολιτική υποστήριξης των ΗΠΑ προς τους ισλαμιστές ενόπλους που πολεμούσαν κατά της σοβιετικής κατοχής της χώρας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν στους Αφγανούς μεγαλύτερα περιθώρια συμμετοχής στα επιχειρησιακά τους σχέδια.

«Η ιστορία των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, που θεωρείται από τον αφγανικό λαό ότι εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα και αποτελούν δυνάμεις κατοχής, δεν ήταν ευτυχής. Η Σοβιετικοί δεν μπόρεσαν να νικήσουν στο Αφγανιστάν με 120.000 στρατιώτες. Οφείλουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη συνεργασία μας με τους Αφγανούς και να ακούσουμε τι έχουν να πουν, ενσωματώνοντάς τους στον σχεδιασμό μας και διασφαλίζοντας ότι δεν είναι παραγκωνισμένοι», είπε ο Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ενας τρόπος για την ενίσχυση της εμπλοκής των Αφγανών στις επιχειρήσεις είναι η επιτάχυνση των προσπαθειών για τον διπλασιασμό των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων στους 134.000 στρατιώτες, δήλωσε ο Γκέιτς.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωσε επίσης ότι η αναθεώρηση της στρατηγικής ως προς το Αφγανιστάν από την κυβέρνηση Μπους θα μεταβιβασθεί διακριτικά, και όχι πανηγυρικά, στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Η γενική προσέγγιση είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μεταβιβασθεί το έργο που έχει γίνει στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα το εξετάσει και θα το ενσωματώσει όπως νομίζει στο δικό της έργο στο Αφγανιστάν, είπε ο Ρόμπερτ Γκέιτς.