Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου δήλωσε ότι οι θεσμοί του Κοσόβου «παρέχουν εγγυήσεις στις εθνικές μειονότητες που είναι πάνω από τα διεθνή στάνταρντ».
Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου δήλωσε ότι οι θεσμοί του Κοσόβου «παρέχουν εγγυήσεις στις εθνικές μειονότητες που είναι πάνω από τα διεθνή στάνταρντ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγγυήσεις αυτές αφορούν ιδιαίτερα τους Σέρβους, αλλά «οι αρχές του Βελιγραδίου και οι παράλληλες σερβικές δομές στο Κόσοβο εμποδίζουν τα πάντα».
Ο κ. Σεϊντίου τόνισε ότι οι θεσμοί του Κοσόβου εργάζονται βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί σε συνεργασία με ειδικούς της διεθνούς κοινότητας, αλλά και με γνώμονα «το Σύνταγμα και τους νόμους του Κοσόβου».
«Το σχέδιο Αχτισάαρι, το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Κοσόβου, οι 41 νόμοι που έχουν υιοθετηθεί, όλα αυτά παρέχουν εγγυήσεις που είναι πάνω από τα διεθνή στάνταρτ. Η γενική θέση των θεσμών του Κοσόβου, καθώς και της αντιπολίτευσης είναι η συνέχιση της υλοποίησης όσων απαιτούνται προκειμένου να γίνει το Κόσοβο, πραγματικά, η πατρίδα όλων των πολιτών του», υπογράμμισε ο κ. Σεϊντίου.
Επέρριψε, ωστόσο, ευθύνες στη διεθνή παρουσία στην περιοχή και ιδιαίτερα σε αυτούς τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας που εργάζονται στους τομείς της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, επειδή, όπως είπε, δεν έχουν κάνει κανένα βήμα προκειμένου να αποτρέψουν την οργάνωση παράλληλων θεσμών για τους Σέρβους του Κοσόβου.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου και πρώην πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος ήταν παρών στη συζήτηση που διοργάνωσε η αμερικανική οργάνωση USAID για το διεθνοτικό διάλογο και τη συμφιλίωση στο Κόσοβο, είπε ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου «χρησιμοποιεί τους Σέρβους του Κοσόβου προκειμένου να αποτρέψουν την ανεξαρτησία του».
Ο ίδιος καταφέρθηκε και κατά της κυβέρνησης και άλλων θεσμών της Πρίστινα, που, όπως είπε, δεν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για να μπορέσουν να εντάξουν τους Σέρβους «στη νέα πραγματικότητα στο Κόσοβο» και στους θεσμούς αυτού.