Κόσμος
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 11:20

Ουκρανία: Βίντεο δείχνει να πυροβολούνται Ρώσοι αιχμάλωτοι;

Οι ουκρανικές αρχές ερευνούν βίντεο που δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να πυροβολούν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου στα πόδια.

Οι ουκρανικές αρχές ερευνούν βίντεο που δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να πυροβολούν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου στα πόδια.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στα social media αφού πρωτοεμφανίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (27 Μαρτίου). Από τότε, έχει αναδημοσιευτεί ευρέως από φιλορωσικούς λογαριασμούς σε διάφορες πλατφόρμες.

Ο Γενικός Διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέριι Ζαλούζνι είπε ότι η Ρωσία «γυρίζει και διανέμει στημένα βίντεο» προκειμένου να δυσφημήσει τη μεταχείριση της Ουκρανίας προς τους Ρώσους κρατούμενους.

Ωστόσο, ο Ολέκσι Αρεστόβιτς , σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι είπε ότι θα διεξαχθεί άμεση έρευνα και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους στρατιωτικούς, πολίτες και αμυντικές δυνάμεις μας ότι η κακοποίηση αιχμαλώτων πολέμου είναι έγκλημα πολέμου».

Τι διακρίνεται από το βίντεο

Το BBC έχει αναλύσει το βίντεο αλλά δεν έχει καταφέρει να το επαληθεύσει ακόμη ανεξάρτητα.

Το βίντεο - το οποίο είναι κακής ποιότητας για να διακρίνονται όλα πλήρως - υποτίθεται ότι δείχνει έναν αριθμό αιχμαλωτισμένων στρατιωτών που βρίσκονται στο έδαφος. Μερικοί έχουν σακούλες πάνω από τα κεφάλια τους και πολλοί φαίνεται να αιμορραγούν από πληγές στα πόδια. Δεν είναι σαφές πώς και πότε τραυματίστηκαν.

Οι κρατούμενοι ανακρίνονται από τους απαγωγείς τους, ρωτώντας τους για τις μονάδες και τις δραστηριότητές τους στην περιοχή.

Κάποια στιγμή, τρεις άνδρες βγαίνουν από ένα όχημα και προφανώς πυροβολούνται στα πόδια από έναν στρατιώτη με όπλο εφόδου.

Αυτοί οι άνδρες στη συνέχεια ανακρίνονται.

Μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, ένας χρήστης του Twitter είχε προτείνει ότι το βίντεο γυρίστηκε σε ένα εργοστάσιο γαλακτοκομικών προϊόντων στο Malaya Rohan, στα νοτιοανατολικά του Χάρκοβο. Το BBC χρησιμοποίησε εργαλεία γεωγραφικού εντοπισμού για να επιβεβαιώσει την τοποθεσία. Η περιοχή είχε ανακαταληφθεί πρόσφατα από ουκρανικά στρατεύματα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το BBC ανέλυσε δορυφορικές εικόνες και εικόνες από το αγρόκτημα, προσπαθώντας να εντοπίσει ενδείξεις σχετικά με τη θέση του βίντεο.

Πριν πυροβοληθούν οι τρεις στρατιώτες, μπορούμε να αναγνωρίσουμε στοιχεία ενός σπιτιού πίσω από έναν από αυτούς. Ένα δέντρο (1), μια καμινάδα (2) και το επάνω μισό ενός παραθύρου (3) μοιάζουν πολύ με αυτά σε μια προηγούμενη εικόνα (από το 2017) του περιβάλλοντος χώρου του γαλακτοκομείου που βρήκαμε στην εικόνα του αγροκτήματος στη Google.

Στο βίντεο, το σπίτι κρύβεται μερικώς από μια λευκή κατασκευή στην αυλή.

Σε μια άλλη ενότητα του βίντεο, με στρατιώτες να βρίσκονται στο προσκήνιο, υπάρχουν περισσότερες οπτικές ενδείξεις.

Η λευκή κατασκευή (4) και οι καμινάδες (1), τα δέντρα και ο μαύρος τοίχος (2) είναι όλα παρόντα στον κύριο ανοιχτό χώρο του αγροκτήματος.

Το βίντεο δεν έχει σφραγίδα ώρας ή ημερομηνίας και δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεταδεδομένα που θα επέτρεπαν να προσδιοριστεί πότε ακριβώς γυρίστηκε.

Αλλά ο ουρανός φαίνεται καθαρός και το έδαφος είναι στεγνό.

Οι καιρικές αναφορές από την περιοχή του Χάρκοβο υποδηλώνουν ότι το βίντεο θα μπορούσε να γυρίστηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου. Ο καιρός την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν ξηρός, ηλιόλουστος αλλά κρύος, ενώ τη νύχτα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής σημειώθηκε ασθενής βροχή στην περιοχή.

Κοιτάζοντας τη θέση του ήλιου σε ορισμένα από τα καρέ του βίντεο, υποδηλώνει ότι το υλικό θα μπορούσε να έχει γυριστεί τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

Οι κρατούμενοι ανακρίνονται στα ρωσικά. Ένας ειδικός στις γλώσσες του BBC Monitoring λέει ότι οι προφορές των ανακριτών "είναι σύμφωνοι με αυτό που θα περίμενε κανείς από τους Ουκρανούς που μιλούν ρωσικά".

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας επιβεβαίωσε ότι φαίνεται να έχουν προφορά ανατολικής Ουκρανίας, δείχνοντας τη χρήση του "hovorit" ("speak") αντί του ρωσικού "govorit".

Κάποια στιγμή, ένας από τους αιχμαλώτους κατηγορείται ότι βομβάρδισε το Χάρκοβο, ένας άλλος ρωτάται για την εθνικότητά του και απαντά ότι είναι Αζέρος.

Ένας από τους αιχμαλώτους λέει ότι βρίσκεται στο Biskvitne, το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Malaya Rohan και στο γαλακτοκομείο που έχουμε εντοπίσει.

Ποιοι είναι οι στρατιώτες;

Οι προφορές των απαγωγέων είναι συνεπείς με τους Ουκρανούς από τα ανατολικά της χώρας. Αυτό, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνει ότι είναι Ουκρανοί στρατιώτες - παραμένει πιθανό ότι θα μπορούσαν να είναι φιλορώσοι αυτονομιστές από αυτήν την περιοχή.

Φορούν επίσης στολές με μπλε περιβραχιόνια όπως χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις, αν και και πάλι αυτό δεν είναι καθόλου πειστικό.

Ακόμα από το βίντεο που δείχνει στρατιώτη να φορά ένα μπλε περιβραχιόνιο. Οι στρατιώτες φορούν συχνά χρωματιστά περιβραχιόνια για αναγνώριση κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Δεν υπάρχουν διακριτικά συντάγματος ή άλλες μορφές ταυτότητας ορατές, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την αναγνώρισή τους.

Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονταν στην περιοχή.

Το Σαββατοκύριακο 26-27 Μαρτίου, δημοσιεύτηκε ένα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει τις δραστηριότητες της μονάδας Kraken, που συνδέεται με την ακροδεξιά πολιτική ομάδα του Εθνικού Σώματος. Το BBC εντόπισε γεωγραφικά πλάνα από αυτό το βίντεο στο χωριό Vilkhivka, 3,5 μίλια (5,6 χιλιόμετρα) από τη Malaya Rohan. Ο καιρός είναι παρόμοια ηλιόλουστος και ξηρός.

Η ομάδα ανέφερε ότι 30 Ρώσοι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι στο χωριό στις 25 Μαρτίου και το βίντεο του Kraken έχει πλάνα από Αιχμαλώτους δεμένους σε ένα φορτηγό σε ένα σημείο και αναγκασμένους να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας σε άλλο σημείο. Αλλά δεν υπάρχει πυροβολισμός ή σοβαρή βία εναντίον τους.

Ακόμα από το βίντεο που δείχνει έναν στρατιώτη να κουβαλά ένα καμουφλαρισμένο επιθετικό όπλο. Στο βίντεο με τους υποτιθέμενους πυροβολισμούς στο γαλακτοκομείο, ένας από τους στρατιώτες περνάει δίπλα του κρατώντας ένα χαρακτηριστικό, καμουφλαρισμένο επιθετικό τουφέκι.

Στο πιο δύσκολο και σκληρό μέρος του βίντεο, τρεις άνδρες φαίνεται να πυροβολούνται στα πόδια από κοντινή απόσταση με ένα όπλο επίθεσης.

Υπήρξε κάποια συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το αν το βίντεο είναι αυθεντικό ή στημένο, με μερικούς ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει αρκετό αίμα, στοιχεία για τραύματα εξόδου ή να φωνάζουν και να ουρλιάζουν από τα θύματα για να είναι αληθινό.

Πηγή: BBC