Σε επαγρύπνηση κάλεσε την Ουκρανία ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς ότι περιορίζει σημαντικά τις δυνάμεις της στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ.
Σε επαγρύπνηση κάλεσε την Ουκρανία ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς ότι περιορίζει σημαντικά τις δυνάμεις της στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ.
Η ανακοίνωση της Ρωσίας ήρθε μετά από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, καλλιεργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές αλλά διαμορφώνοντας μια δύσπιστη στάση τόσο στους Ουκρανούς όσο και στη Δύση.
«Δεν πρέπει να χάσουμε την επαγρύπνηση. Η κατάσταση δεν έχει γίνει πιο εύκολη. Η κλίμακα των προκλήσεων δεν έχει μειωθεί. Ο ρωσικός στρατός έχει ακόμα σημαντικές δυνατότητες να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του κράτους μας», είπε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η ρωσική ανακοίνωση αποτελεί το πρώτο αμυδρό σημάδι προόδου προς τον τερματισμό του πολέμου. Όμως γιατί η Μόσχα έκανε αυτό το βήμα οπισθοχώρησης;
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας το έκανε αναγκαστικά λόγω της κατάστασης για να μπορέσουν τα στρατεύματά της να επιστρέψουν στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, και εκεί να αναδιοργανωθούν και να ανεφοδιαστούν.
«Μια τέτοια δραστηριότητα ασκεί περαιτέρω πίεση στα ήδη τεταμένα logistics της Ρωσίας και καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία για την αναδιοργάνωση των μονάδων της σε μπροστινές περιοχές εντός της Ουκρανίας. Η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει να αντισταθμίζει τη μειωμένη ικανότητα ελιγμών στο έδαφος μέσω μαζικών επιθέσεων πυροβολικού και πυραύλων. Η δηλωμένη εστίαση της Ρωσίας σε μια επίθεση στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ είναι πιθανώς μια σιωπηρή παραδοχή ότι αγωνίζεται να διατηρήσει περισσότερους από έναν σημαντικούς άξονες προέλασης», αναφέρει.
Κάτι αντίστοιχο πιστεύει και ο Λευκός Οίκος, ότι δηλαδή η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, και δεν τα αποσύρει.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη σταματήσει τις επιθέσεις τους στο Κίεβο, παρά τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Οι ρωσικές δυνάμεις- σημειώνουν- συνέχισαν να αγωνίζονται για να κρατήσουν τις μπροστά θέσεις τους στα ανατολικά και δυτικά προάστια του Κιέβου, ακόμη και όταν μονάδες που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές αποσύρθηκαν από τους άξονες του Κιέβου και του Τσερνίχιβ.
Προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τη ρωσική ανακοίνωση για τον περιορισμό των δυνάμεων, οι αναλυτές αναφέρουν ότι:
Στην ανάλυσή του το Ινστιτούτο εκτιμάει ότι στην παρούσα φάση οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παραιτηθεί από την επιχείρηση περικύκλωσης ή κατάληψης του Κιέβου. Συνεχίζουν, ωστόσο, να μάχονται για να διατηρήσουν το σημερινό ίχνος πρώτης γραμμής κοντά στην πόλη, και παραμένουν σε θέσεις στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά. Οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρονται από την περιοχή γύρω από το Κίεβο φαίνεται να κινούνται βόρεια, πίσω από τη γραμμή του μετώπου προς θέσεις στη Λευκορωσία.