Κόσμος
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 15:03

Ισπανία: Τέλος η καραντίνα για τα ελαφρά κρούσματα και τους ασυμπτωματικούς

Η Ισπανία κατήργησε σήμερα την υποχρέωση της καραντίνας για τις ελαφρές περιπτώσεις της Covid-19 και δεν θα παρακολουθεί πλέον παρά όσους νοσούν σοβαρά και τα ευάλωτα πρόσωπα, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής που έχει στόχο να αντιμετωπίζεται η νόσος ως ενδημική.

Η Ισπανία κατήργησε σήμερα την υποχρέωση της καραντίνας για τις ελαφρές περιπτώσεις της Covid-19 και δεν θα παρακολουθεί πλέον παρά όσους νοσούν σοβαρά και τα ευάλωτα πρόσωπα, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής που έχει στόχο να αντιμετωπίζεται η νόσος ως ενδημική.

Η χώρα, η οποία ήταν μεταξύ εκείνων με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και είχε επιβάλει την άνοιξη του 2020 ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στον κόσμο, δικαιολόγησε τη στροφή αυτή επικαλούμενη την πολύ υψηλή ανοσία του πληθυσμού και τη χαμηλή επίπτωση της νόσου που καταγράφεται αυτή τη στιγμή.

Όπως είχε ανακοινώσει ήδη από τον Ιανουάριο η κυβέρνηση, η βούλησή της είναι να αντιμετωπίζεται η Covid-19 όχι πια ως πανδημία, αλλά ως μία ενδημική νόσος, η επιδημιολογική παρακολούθηση της οποίας θα μοιάζει με αυτή της γρίπης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αυτή η «διαφορετική στρατηγική» θα επικεντρώσει τις προσπάθειες «στα πρόσωπα και τα περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου», πράγμα που «σημαίνει αποδοχή ενός ορισμένου επιπέδου μετάδοσης» της Covid «στους κόλπους των εμβολιασμένων και των νεαρών πληθυσμών».

Εκτός από την άρση της υποχρέωσης της απομόνωσης για τους ασυμπτωματικούς και τα ελαφρά κρούσματα καθώς και για τις επαφές των κρουσμάτων, η κυβέρνηση βάζει επίσης τέλος στα συστηματικά τεστ για όλα τα ύποπτα κρούσματα και για τις επαφές κρουσμάτων και τα περιορίζει στα ευάλωτα πρόσωπα (άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένοι ή έγκυες γυναίκες), στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και στα σοβαρά κρούσματα.

Τα ελαφρά κρούσματα της Covid θα πρέπει πάντως να επιδεικνύουν «σύνεση» διατηρώντας τη χρήση της μάσκας, η οποία εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους στην Ισπανία, και περιορίζοντας τις επαφές τους ιδιαίτερα με ευάλωτα πρόσωπα.

Από τα μέσα Μαρτίου, η κυβέρνηση σταμάτησε να δημοσιοποιεί καθημερινά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων και δεν ανακοινώνει πλέον αυτά τα δεδομένα παρά δύο φορές την εβδομάδα. Ο περιορισμός των τεστ στα ευάλωτα πρόσωπα αναμένεται να αλλάξει σε βάθος την καταγραφή των κρουσμάτων.

Η Ισπανία έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με 92,4% των άνω των 12 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Όπως και αλλού, η χώρα υπέστη το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο το κύμα που προκλήθηκε από την παραλλαγή Όμικρον, καταγράφοντας μέχρι σχεδόν 180.000 κρούσματα την ημέρα, μια κατάσταση που ενίσχυσε τη φυσική ανοσία στους κόλπους του πληθυσμού.

Οι αριθμοί των νεκρών και των νοσηλειών παρέμειναν αντίθετα πολύ κατώτεροι σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα στη χώρα, η οποία έχει καταγράψει 102.392 νεκρούς από την Covid-19.

Η επίπτωση της νόσου, η οποία βρίσκεται και πάλι σε άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν την Παρασκευή 461 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους στις 14 τελευταίες ημέρες, έναντι του ρεκόρ επίπτωσης των 3.397 κρουσμάτων στις 17 Ιανουαρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP