Γράφει ο Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Γράφει ο Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Ελάχιστα μέσα ενημέρωσης έχουν κατορθώσει να διατηρηθούν ζωντανά, για τόσο μεγάλο διάστημα, στην προέλαση του πανδαμάτορα χρόνου, διατηρώντας μάλιστα τον χαρακτήρα και την αυτοτέλειά τους.
Η «Ναυτεμπορική», στα ενενήντα οκτώ χρόνια κυκλοφορίας της, ταυτίστηκε με την οικονομική, επιχειρηματική και πολιτική εξέλιξη της χώρας. Από την πρώτη έκδοσή της, το 1924, με τον τίτλο «Ναυτικόν και Εμπορικόν Δελτίον», τη μετονομασία της όπως τη γνωρίζουμε, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, και έως σήμερα, συμβάλλει αδιάλειπτα και ουσιαστικά στην έγκυρη, αντικειμενική και νηφάλια ενημέρωση των αναγνωστών της, συνεισφέροντας παράλληλα, με την τεκμηριωμένη και πολύπλευρη αρθρογραφία της, σε έναν εποικοδομητικό διάλογο των παραγωγικών αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Στα χαρακτηριστικά της αυτά θα πρέπει να πιστώσουμε την εντυπωσιακή μακροβιότητά της και την αντοχή που επέδειξε στις πολλές και επίπονες διακυμάνσεις της νεότερης πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας του έθνους μας, συνυφασμένες πάντα με οικονομικές επιδράσεις, εγχώριες και διεθνείς. Ελάχιστα, πράγματι, μέσα ενημέρωσης έχουν κατορθώσει να διατηρηθούν ζωντανά, για τόσο μεγάλο διάστημα, στην προέλαση του πανδαμάτορα χρόνου, διατηρώντας μάλιστα τον χαρακτήρα και την αυτοτέλειά τους. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στον εμπνευσμένο ρόλο του ιδρυτή και πρωτεργάτη της εφημερίδας, του Πάνου Αθανασιάδη, γέννημα του μικρασιατικού ελληνισμού, που μαζί με τον νεότερο αδελφό του, Τζώρτζη, δούλεψαν με διορατικότητα, αρχές και πείσμα για να καθιερώσουν το πρωτοποριακό για την εποχή του δημοσιογραφικό και εκδοτικό εγχείρημα.
Διακριτή λειτουργία
Έτσι, μετά την αναστολή έκδοσης, τον Δεκέμβρη του 1940, την επανέκδοση, τον Μάρτιο του 1945, και τον νέο τίτλο της, το 1948, η «Ναυτεμπορική» σηματοδότησε, με στιβαρά βήματα, τη διακριτή λειτουργία του οικονομικού Τύπου στην Ελλάδα. Με ανεξαρτησία, δημοκρατικές αξίες, καθαρό προσανατολισμό, αδέκαστη κρίση και υπεύθυνες προτάσεις για την οικονομική πρόοδο της χώρας, αναδείκνυε δυνατότητες, επισήμαινε ανεπάρκειες, προειδοποιούσε για κινδύνους, παρουσίαζε τα ελληνικά και τα διεθνή οικονομικά στοιχεία, δημιουργώντας πλαίσια σύγκρισης, ενώ ταυτόχρονα προσέφερε ευρύτητα χρηστικών πληροφοριών για το κοινό της. Η ειδησεογραφία της, πλούσια σε θέματα ναυτιλιακά, βιομηχανικά, εμπορικά, χρηματιστηριακά, φορολογικά και άλλα συναφή, συμπληρώνεται με θέματα από την πολιτική, την κοινωνία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον μια ολοκληρωμένη θεματολογία απ’ όλους τους παραδοσιακούς, σύγχρονους και αναδυόμενους τομείς, που επίσης διαχειρίζεται με υψηλή δημοσιογραφική ποιότητα.
Αδιαπραγμάτευτες αρχές
Παρατηρώντας διαχρονικά, η «Ναυτεμπορική» ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τη ρηχότητα της προσέγγισης, τον εύκολο λαϊκισμό ή τον φθηνό εντυπωσιασμό. Ακόμη και στους πιο δύσκολους καιρούς, κράτησε ακέραιες και αδιαπραγμάτευτες τις αρχές της έγκυρης και έντιμης δημοσιογραφίας, της δημοσιογραφίας που σέβεται το έργο της και τιμά την κοινωνική αποστολή της. Η οικογένεια Αθανασιάδη, στο εκδοτικό τιμόνι επί πολλές δεκαετίες, και οι σπουδαίοι δημοσιογράφοι στη διεύθυνση και τη στελέχωσή της ξεπέρασαν με σθένος και επιτυχία τις προκλήσεις και τα πλήγματα που αντιμετώπισε συνολικά ο Τύπος, λόγω κυρίως των καταιγιστικών αλλαγών στο τεχνολογικό αλλά και στο επιχειρηματικό πεδίο. Η ιστορική εφημερίδα ενίσχυσε το περιεχόμενό της προβαίνοντας σε διεθνείς συνεργασίες με εμβληματικά οικονομικά έντυπα, ενώ κατέκτησε και μια αξιοζήλευτη θέση στο Διαδίκτυο δημιουργώντας μία από τις πιο έγκυρες, ενημερωμένες και αξιόπιστες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Ένας, σχεδόν, αιώνας στις επάλξεις της δημοσιογραφίας δημιουργεί το εφαλτήριο, την ευθύνη και την προσδοκία για μια αντάξια και ακόμα καλύτερη μελλοντική πορεία. Με δυνατό σκαρί και ανοιχτούς ορίζοντες, η «Ναυτεμπορική» προχωρά στην επόμενη μέρα. Εύχομαι οι αξίες που υπηρέτησε στη μεγάλη διαδρομή της να συνεχίσουν να αποτελούν την παρακαταθήκη και την πυξίδα της.