Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εξιχνίαση της υπόθεσης του θανάτου των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Τα σενάρια πολλά, καθώς μαρτυρίες από το περιβάλλον της οικογένειας για την συμπεριφορά της, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εξιχνίαση της υπόθεσης του θανάτου των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Τα σενάρια πολλά, καθώς μαρτυρίες από το περιβάλλον της οικογένειας για την συμπεριφορά της, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Για την υπόθεση μίλησε για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, εξηγώντας για το πώς μπορεί να συνδέονται και τα τρία περιστατικά θανάτου, καθώς έχουν ολοκληρωθεί η νεκροψία-νεκροτομή και οι ιστολογικές εξετάσεις του 9χρονου κοριτσιού, αλλά εκκρεμεί ο επανέλεγχος των τοξικολογικών εξετάσεων.
«Δεν μένει πάρα πολύ δρόμος», είπε στον ΣΚΑΪ ο ιατροδικαστής.
Όπως σημείωσε ο κ. Λέων, υπάρχουν τρία περιστατικά που μπορεί ή όχι να συνδέονται μεταξύ τους.«Τα δύο πρώτα φαίνονται ότι συνδέονται ως προς τα ευρήματα, όπως προκύπτει από τις ιστολογικές και τοξικολογικές και το σύνολο των εξετάσεων, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Οι αιτίες όμως επαναξιολογούνται.
Σε ό,τι αφορά στον τρίτο θάνατο, μπορεί να συνδέεται με κάποιο τρόπο και αυτός με τα προηγούμενα δύο περιστατικά, μπορεί όμως να υπάρχει και κάτι ξεχωριστό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στο τρίτο παιδί, στο ενδιάμεσο της νοσηλείας, είχαμε μια εγκεφαλοπάθεια ανοξυγοναιμική, ένα ισχαιμικό στον εγκέφαλο», είπε.
Εκτός των κοινών ευρημάτων, ο έμπειρος ιατροδικαστής ανέφερε ότι υπάρχουν ομοιότητες και ως προς τους πιθανούς μηχανισμούς. «Είναι καθοριστικό να δούμε και για το τρίτο παιδί. Για το τρίο παιδί η εγκεφαλοπάθεια από έλλειψη οξυγόνου, σύμφωνα με την πληροφορία που έχει δώσει δημόσια θεράπων γιατρός, πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις καταθέσεις των γιατρών και να περιμένουμε και την ιατροδικαστική εξέταση», επεσήμανε. .
Σε ερώτηση για το εάν το σώμα μπορεί να «μιλήσει», ο κ. Λέων τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σώμα σου δίνει σαφή ευρήματα. Το θέμα είναι να μπορείς να τα μεταφράσεις σωστά και να αποτυπώσει την ορθή αιτία θανάτου».
«Υπάρχουν θάνατοι που είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν, ειδικά όταν δεν υπάρχουν σαφή ευρήματα», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «Για παράδειγμα ο ασφυκτικός θάνατος δεν είναι ένας εύκολα διαγνώσιμος. Μπορεί να έχουμε κάποια ευρήματα που να ταιριάζουν, αλλά θα πρέπει να αποκλείσουμε μια σειρά άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη οξυγόνου».
Όσον αφορά στους δράστες, ο κ. Λέων είπε ότι «Εμείς δεν έχουμε ως έργο το να βρούμε ποιος έκανε αυτή την πράξη, αν είναι τελικά εγκληματική ενέργεια. Το έργο μας σταματάει στο να πούμε την αιτία θανάτου, τον μηχανισμό θανάτου ή το είδος θανάτου, αν δηλαδή είναι εγκληματική ενέργεια».
Στην υπόθεση αναφέρθηκε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι με το σύνολο των εξετάσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αν υπήρχε γονιδιακό θέμα στα τρία παιδιά θα είχε φανεί.
«Οι ιατρικοί φάκελοι, οι καταθέσεις των γιατρών είναι αυτά που θα δώσουν το τελικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας μίλησε για το «έγκλημα του αιώνα εάν επιβεβαιωθεί.
«Νομίζω ότι έχουμε φτάσει στην εβδομάδα που όλο αυτό θα διαλευκανθεί και θα κλείσει η υπόθεση. Αν θα συνεχίσει περαιτέρω η έρευνα και αν θα δούμε σημάδια που λένε ότι υπάρχει εγκληματική πράξη, θα πρέπει να κάνουμε κι άλλες έρευνες, παράλληλα με αυτές που ήδη κάνουμε, αυτό δεν μπορώ να σας το πω», ανέφερε, τονίζοντας ότι «αν τελικά πρόκειται για έγκλημα, δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ‘έγκλημα του αιώνα’».