Με την ακρίβεια να «πολιορκεί» τα νοικοκυριά, η πολιτική μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει μεταφερθεί στο πεδίο της οικονομίας. Μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα δείχνουν πως η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πρόβλημα για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με την ακρίβεια να «πολιορκεί» τα νοικοκυριά, η πολιτική μάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει μεταφερθεί στο πεδίο της οικονομίας. Μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα δείχνουν πως η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πρόβλημα για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.
Στην κυβέρνηση μιλούν για εξωγενές πρόβλημα και θέλουν να κλείσουν τη σεναριολογία για τον χρόνο των επόμενων εκλογών, εστιάζοντας στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση θα υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες.
Ωστόσο με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στη μεθεπόμενη αναμέτρηση, απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για να κερδίσει το πρώτο κόμμα πάνω από 151 έδρες (ανάλογα και με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής). Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί καθαρό προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο με μειωμένο ποσοστό με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ο στόχος της αυτοδυναμίας.
Σύμφωνα με έρευνα της Marc στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,8 % (είχε 32.5 % στην προηγούμενη μέτρηση) . Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21.5 % , έχοντας μια μικρή ενίσχυση της τάξης του 0.3%. Το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 14% (υποχωρεί κατά μισή μονάδα) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,7%, το ΜέΡΑ 25 με 2,9%.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Metron Analysis αν οι εκλογές γινόντουσαν στην επόμενη Κυριακή το 27% απάντησε ότι θα ψήφιζε τη Νέα Δημοκρατία (από 28.5% στην προηγούμενη μέτρηση), το 19,4% ΣΥΡΙΖΑ (από 19.1% ), το 13,2% ΚΙΝΑΛ (από 14.5% στην προηγούμενη η μέτρηση). Ακολουθούν με 5% ΚΚΕ, με 4,7% η Ελληνική Λύση, και με 3,5% το ΜέΡΑ25.
Η επιρροή της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται από τον δείκτη πρόθεσης ψήφου της Prorata στο 31% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%, ενώ ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ με 12,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜεΡΑ25 με 2%. Άλλο κόμμα, χωρίς σημερινή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα ψήφιζε το 6,5%, ενώ το 15,5% τοποθετείται εντός των ορίων της γκρίζας ζώνης (άκυρο-λευκό, αναποφάσιστοι και αποχή).
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που καταγράφονται στον «Σφυγμό» του Μαρτίου της Prorata σε σχέση με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων αλλά και τις στάσεις τους. Υπολογίζεται ότι περίπου το 1/3 αυτών είχε στηρίξει στις εκλογές του 2019 το κυβερνών κόμμα, με την πλειονότητα όσων αυτοτοποθετούνται στη γκρίζα ζώνη (82%) να αξιολογεί με αρνητικό πρόσημο το κυβερνητικό έργο.
Συναγερμός για την ακρίβεια
Καμπανάκι έχει χτυπήσει στην κυβέρνηση για την πορεία των τιμών, καθώς οι πολίτες χαρακτηρίζουν την ακρίβεια ως το βασικό πρόβλημα. Σύμφωνα με έρευνα της Marc το 84.7% των ερωτηθέντων αναφέρει ως μεγαλύτερη ανησυχία την ακρίβεια/ ανατιμήσεις, ποσοστό που μάλιστα είναι αυξημένο σε σχέση με τη προηγούμενη έρευνα.
Η ακρίβεια είναι το ζήτημα που ιεραρχεί η πλειοψηφία των πολιτών ως σημαντικότερο αυτή την περίοδο σύμφωνα με τον « Σφυγμό» του Μαρτίου της Prorata, ενώ ακολουθούν οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Την ίδια στιγμή - σύμφωνα με την ίδια έρευνα - κυριαρχούν εντός της ελληνικής κοινωνίας αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός, ο φόβος και η απελπισία, με άλλα, όπως η ελπίδα και η αισιοδοξία να υποχωρούν σημαντικά.
Στο μεταξύ σύμφωνα με την εταιρεία Metron Analysis το 68% των ερωτηθέντων λέει πως έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία (μάλλον θετικές εντυπώσεις έχει το 21%). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση και το 30% στη σωστή.
Τέλος αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών - σύμφωνα με την Marc - σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες προτιμούν να στηθούν κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Ενδιαφέρον έχει και η «μάχη» για την κατάκτηση του κεντρώου χώρου, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει ένα προβάδισμα (25.9% των ερωτηθέντων) αλλά να ακολουθεί σε κοντινή απόσταση το Κίνημα Αλλαγής (23.5%) και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ (19%).