Μια προσομοίωση δείχνει την εμφάνιση και το ταξίδι του φωτός στο νεαρό Σύμπαν καταγράφοντας την εικόνα και τα φαινόμενα του πρώιμου Κόσμου.
Αστρονόμοι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής Μαξ Πλανκ στη Γερμανία και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) κατάφεραν μέσω προσομοιώσεων να δείξουν το τι συνέβη στα αρχικά στάδια εξέλιξης του Σύμπαντος και πιο συγκεκριμένα πώς εμφανίστηκε το φως και πώς άρχισε να κινείται και να γεμίζει τον χώρο.
Η ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την εργασία της σε τρεις δημοσιεύσεις στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society». Σε αυτή την εργασία στην ουσία ακτινογραφείται η αποκαλούμενη «Εποχή του Επανιονισμού». Την Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν ακολούθησε ο λεγόμενος «Κοσμικός Μεσαίωνας» μια περίοδος όπου το Σύμπαν ήταν ένας απόλυτα σκοτεινός και παγωμένος κόσμος χωρίς άστρα, πλανήτες και γαλαξίες.
Κάποια στιγμή όταν το Σύμπαν είχε ηλικία από 500 εκατ. έτη έως ένα δισ. έτη το ουδέτερο ως τότε υδρογόνο μετατράπηκε σε ιονισμένο αέριο σε μια σύντομη σε χρονική διάρκεια διαδικασία που αποκαλείται «εποχή επανιονισμού». Η διαδικασία αυτή προκάλεσε την εμφάνιση του φωτός που μετέτρεψε το Σύμπαν σε ένα διάφανο κόσμο και ενεργοποίησε τις κοσμικές διεργασίες για να κάνουν την εμφάνιση τους τα άστρα και οι γαλαξίες. Οι ερευνητές έδωσαν στις προσομοιώσεις το όνομα Θέσαν που είναι η θεότητα της αυγής και της ζωής του πολιτισμού των Ετρούσκων.
Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία το Σύμπαν γεννήθηκε πριν από 13,8 δισ. έτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές το πρώτο φως και η εποχή του επανιονισμού έκαναν την εμφάνιση τους 800 εκατ. έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος και οι προσομοιώσεις δείχνουν την πορεία του φωτός αλλά και την αλληλεπίδραση του με το κοσμικό περιβάλλον που είχε αρχίσει να δημιουργείται μετά την εμφάνιση των πρώτων γαλαξιών.