Πολιτική
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008 12:33

«Τα όνειρα στερεύουν, οι Έλληνες στους δρόμους»

Ο θανάσιμος τραυματισμός του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πυροδότησε την πολύχρονη υποβόσκουσα οργή και απογοήτευση των Ελλήνων, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Έλληνες, ως διοργανωτές των επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων 2004, ένιωσαν αγαλλίαση για την επιτυχή έκβαση του κορυφαίου αθλητικού γεγονός, κυριευμένοι από εθνική υπερηφάνεια και αισιοδοξία για το μέλλον, σχολιάζει το Reuters.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων βγήκαν στους δρόμους εξαγριωμένοι για τη διαφθορά και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα πέντε ημέρες αναταραχών και μπαράζ καταστροφών σε περισσότερες από δέκα πόλεις. Δεκάδες διαδηλωτών τραυματίστηκαν και εκατοντάδες συνελήφθησαν.

Οι βίαιες αντιδράσεις του κόσμου ενάντια στην αστυνομία μετά το θανάσιμο πυροβολισμό ενός 15χρονου εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, επιφέροντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στη συντηρητική κυβέρνηση, παρατηρεί το Reuters.

Για ορισμένους, η βία που εκδηλώθηκε είναι δυσανάλογη του τραγικού συμβάντος. Οι αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο θανάσιμος τραυματισμός του 15χρονου πυροδότησε την πολύχρονη υποβόσκουσα οργή και απογοήτευση των Ελλήνων μετά από τα αλλεπάλληλα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα, την ώρα που γίνονται αισθητές στη χώρα οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση.

«Η ένταξη στη ζώνη του ευρώ το 2001 και η διοργάνωση των Ολυμπιακών του 2004 ενέπνευσαν υψηλές προσδοκίες στους Έλληνες. Επικράτησε ευφορία λόγω της προσδοκίας ότι η χώρα βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης και σταθεροποίησης», σχολιάζει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως αναφέρει το Reuters, η συντηρητική παράταξη ήρθε στην εξουσία το Μάρτιο 2004, οδηγούμενη από το κύμα δυσαρέσκειας για τα σκάνδαλα στη διάρκεια της 20ετούς διακυβέρνησης των σοσιαλιστών. Υποσχέθηκε να πολεμήσει τη διαφθορά και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των Ελλήνων, οι οποίοι υπόκεινται σε ένα από τα χειρότερα γραφειοκρατικά συστήματα της Ευρώπης.

«Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε σχέδιο. Οι θέσεις-κλειδιά άλλαξαν χέρια, πολλές φορές μάλιστα ενάντια σε κάθε λογική αξιοκρατίας. Αντί να χτίσουν πάνω σε ό,τι παρέλαβαν βάλθηκαν να γκρεμίσουν», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Ωστόσο, η χώρα είχε να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα σε επίπεδο Ε.Ε., όπως είναι ο περιορισμός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και η προώθηση των κρατικοποιήσεων. Η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με ρυθμό 4% ετησίως, τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, καθώς οι Έλληνες κατέφευγαν σε δανεισμό για την αγορά κατοικιών και αγαθών.

Ταυτόχρονα, όμως, μεγάλωνε και το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών υποδηλώνοντας εξασθένιση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Η διόγκωση του δημοσίου χρέους ανάγκασε την κυβέρνηση να προσφύγει σε νέο δανεισμό προκειμένου να ανταπεξέλθει –πληρώνοντας σήμερα επιτόκια που υπερβαίνουν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία.

Όταν οι κλυδωνισμοί από τη διεθνή οικονομική κρίση έφτασαν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση φάνηκε να εκπλήσσεται, σημειώνει το Reuters. Επέλεξε να κωλυσιεργήσει επιβάλλοντας τον Αύγουστο σειρά φορολογικών μέτρων για ενίσχυση του προϋπολογισμού την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης.

Προτού να δρομολογήσει μέτρα για τη στήριξη των φτωχών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή πακέτου διάσωσης των ελληνικών τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ, οι οποίες μεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας αλλά δεν απειλούνται από κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς δεν είναι εκτεθειμένες σε «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού.

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν δίνει τίποτα στους εργαζομένους, το μόνο που κάνει είναι να λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος», τόνισε 55χρονος δημόσιος υπάλληλος που συμμετείχε σε πορεία χιλιάδων διαδηλωτών στην Αθήνα στη γενική απεργία.

Βραχνάς έχουν εξελιχθεί για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα, επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορεί. Το τελευταίο διάστημα δύο υπουργοί εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση μετά από υπόνοιες για εμπλοκή τους σε υπόθεση ανταλλαγής γης μεταξύ του κράτους και μιας μονής, το κόστος της οποίας βαραίνει με εκατομμύρια ευρώ τους φορολογούμενους.

«Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες βομβαρδίζονται συνεχώς με ειδήσεις για πολιτικούς, κληρικούς, δημοσιογράφους και σχεδόν όλους όσους εμπλέκονται στο δημόσιο βίο της χώρας που τους προδίδουν», αναφέρει ο Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και στο Fletcher School του Tufts.

Τα ξεσπάσματα βίας των τελευταίων ημερών αποτελούν συνέχεια της διαμαρτυρίας ενάντια στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που καταργούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και προβλέπουν καθυστέρηση της συνταξιοδότησής τους, καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Έχει συσσωρευτεί μια κοινωνική δυσαρέσκεια που πηγάζει από την έλλειψη ευκαιριών για τους νέους. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, οι δύο αυτοί παράγοντες έθεσαν τις βάσεις για την εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή», συμπληρώνει ο Καιρίδης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διαμαρτυρίες τροφοδοτούνται από την επικρατούσα αριστερίζουσα ιδεολογία, την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και στην πεποίθηση ότι η παιδεία δεν προάγει τις αξίες.

Για πολλούς Έλληνες είναι ο φόβος για το μέλλον των παιδιών τους που τους κάνει να κατεβαίνουν στους δρόμους, καταλήγει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Είναι ανυπόφορο να μην έχω χρήματα, να μην έχω τίποτα στο πορτοφόλι μου», δηλώνει αγανακτισμένη η 41χρονη διαδηλώτρια. «Ντρέπομαι που τα παιδιά μου δεν έχουν βρει ακόμη δουλειά. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε όνειρα για τα παιδιά μας».