Κόσμος
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008 12:35

Ε.Ε.: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το κλίμα

Συγκρατημένα αισιόδοξη, όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ. Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας.

Συγκρατημένα αισιόδοξη, όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη ότι θα καταφέρουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και ότι θα στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στη διάσκεψη του Πόζναν για το κλίμα», τόνισε η Μέρκελ από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στην Πολωνία, θα προετοιμάσει τις διαπραγματεύσεις της επόμενης χρονιάς για μια μελλοντική συμφωνία για το κλίμα, η οποία θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι έντονες αντιδράσεις μεγάλης ομάδας κρατών για το κόστος αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, καθιστούν αβέβαιη την υιοθέτηση του σχετικού «πακέτου» προτάσεων της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική προεδρία επιχείρησε, χθες, μέσω διμερών συναντήσεων με τις χώρες που διαφωνούν να καταλήξει σε μια συμβιβαστική πρόταση, αλλά μέχρι αργά το βράδυ οι διαφωνίες παρέμεναν.

Όπως είναι γνωστό, η Κομισιόν προτείνει με καταληκτικό ορίζοντα το 2020, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% και την αύξηση της προερχόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 20% της συνολικής κατανάλωσης.

Το «αγκάθι» που εμποδίζει τη λήψη απόφασης είναι η προτεινόμενη από την Κομισιόν μείωση των εκπομπών των βιομηχανιών κατά 21% μέχρι το 2020. Η Πολωνία, η Ιταλία, η Γερμανία και σχεδόν όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επικαλούμενες την οικονομική ύφεση και τις επιπτώσεις του μέτρου στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κατ' επέκταση στην απασχόληση, ζητούν το «ψαλίδισμα» των προτάσεων, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, χωρίς, όμως, να αμφισβητούν τον τελικό στόχο του 2020.

Συμφωνία για το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης

Σε αντίθεση με το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, όπου υπάρχουν διαφωνίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν, αργά χθες, σε συμφωνία όσον αφορά το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Συμφωνούμε όλοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, στο οποίο κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ύφεση και οι προσπάθειες για ανάκαμψη.

«Στηρίξαμε τις τράπεζες, πήραμε πρωτοβουλίες στήριξης των εταιρειών, τώρα όλα εξαρτώνται από τη στάση των πολιτών», πρόσθεσε.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ. «Κατ' αρχήν ναι, αλλά θα έχουμε το κείμενο αύριο (Παρασκευή)», ανέφερε ο Λετέρμ, ερωτηθείς σχετικά με το αν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, δήλωσε, από την πλευρά του, την Παρασκευή, πως η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να ενισχύσει οικονομικά τομείς που πλήττονται από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Να περιμένετε από την κ. Μέρκελ καθώς και από τον Γκόρντον Μπράουν μια πολύ ξεκάθαρη ανακοίνωση στη λήξη αυτού του συμβουλίου που θα στηρίζει ένα ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης, το οποίο θα περιλαμβάνει μια ισχυρή οικονομική ενίσχυση, η οποία τυγχάνει αποδοχής σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Μίλιμπαντ στο BBC, διαψεύδοντας τις φήμες ότι η γερμανίδα καγκελάριος έχει έρθει σε ρήξη με τη Βρετανία με αφορμή το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης.

«Δεν είναι αντίθετη σε αυτό (η Μέρκελ). Είναι ταγμένη στο διάλογο σχετικά με το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Μίλιμπαντ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters