Πολιτική
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008 13:00

Ενταση στα Προπύλαια

Επεισόδια σημειώθηκαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για το θάνατο του 15χρονου Αλέξη στα Προπύλαια. Συμβολική περικύκλωση του κεντρικού κτιρίου Πανεπιστημίου Αθηνών από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κινητοποιήσεις μαθητών. Πανελλαδικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα.

Νέα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στα Προπύλαια, μετά από κάλεσμα του πρύτανη Χρήστου Κίττα, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας περικύκλωσαν συμβολικά το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστήμιου Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καταστροφές σε πανεπιστημιακές σχολές.

Σήμερα, οι φοιτητές διοργάνωσαν νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το θάνατο του Αλέξη, στο οποίο είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και οι μαθητές, ενώ για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί πανελλαδικό συλλαλητήριο. Παράλληλα, συλλαλητήριο διοργάνωσε και η Πανσπουδαστική στην Ομόνοια.

Ενταση σημειώθηκε περίπου στη μία το μεσημέρι στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 2.500 άτομα, όταν άνδρες των ΜΑΤ προχώρησαν σε προσαγωγές προκαλώντας την αντίδραση των συγκεντρωμένων.

Το Συντονιστικό των μαθητών κάλεσε σε προσυγκεντρώσεις στα σχολεία και πορεία προς το Σύνταγμα.

Νωρίτερα, μαθητές έκλεισαν τη λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος των πολύκλαδικών της Ηλιούπολης και στη συμβολή με τη λεωφόρο Αλίμου. Αποκλεισμένη από μαθητές ήταν μέχρι και τις 12:00 η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά. Τέλος, μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του καλλιτεχνικού σχολείου Γέρακα έκαναν κατάληψη στα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πλατεία του Γέρακα.

Πορείες μαθητών και φοιτητών έχουν προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα και σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ τελούν υπό κατάληψη.

Eυ. Στυλιανίδης: «Όχι» στη στρατολόγηση 15χρονων

«Δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθεί η βία και ο μηδενισμός από τους δρόμους στα σχολειά», τόνισε το πρωί μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Λέμε «όχι» στη στρατολόγηση των 15χρονων, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εδώ για να δολοφονούμε τα παιδιά μας, αλλά για να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει τους τόνους, ενώ έκανε λόγο για αντιεξουσιαστικούς κύκλους που επιχειρούν να μεταδώσουν μια λογική μισούς στα παιδιά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, με πρωτοβουλία του κ.Στυλιανίδη, δημιουργήθηκε η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail): [email protected] , όπου καλούνται όλοι μαθητές να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους, την κριτική τους και τις προτάσεις τους.

Το ΠΑΣΟΚ για τα επεισόδια

Με αφορμή τα σημερινά επεισόδια, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, απηύθυνε έκκληση στις δυνάμεις της Αστυνομίας να είναι ψύχραιμες και να επιτελούν το καθήκον τους χωρίς προκλήσεις, επικαλούμενος καταγγελίες πολιτών σύμφωνα με τις οποίες δυνάμεις των ΜΑΤ προκαλούν τους συγκεντρωμένους μαθητές, ώστε να υπάρξει αντίδραση και μετά να επέμβουν κάνοντας πολυάριθμες συλλήψεις.

Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να προστατεύσει την ομαλότητα και κυρίως την ακεραιότητα και τα δικαιώματα ανήλικων παιδιών, όπως και κάθε πολίτη.

ΚΚΕ: Αποστoμωτική απάντηση από τους νέους

To KKE χαιρέτισε τη μαζική συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις των φοιτητών και των μαθητών, οι οποίο όπως επεσήμανε, «έδωσαν αγωνιστική απάντηση στην καταστολή των ΜΑΤ και των κουκουλοφόρων» και «αποστομωτική απάντηση σ’ αυτούς που θέλουν να τρομοκρατήσουν τη νεολαία και σ’ αυτούς που θέλουν να ταυτίσουν τους μαζικούς και οργανωμένους ή και αυθόρμητους αγώνες με τη δράση των καθοδηγούμενων από κρατικούς μηχανισμούς και άλλα κέντρα κουκουλοφόρους».

Συμπαράσταση ΣΥΝ

Τη συμπαράστασή του στους αγώνες των μαθητών και των φοιτητών εξέφρασε το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ, κάνοντας λόγο για εξέγερση που εκφράζει το απόλυτο κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του δικομματισμού τα τελευταία 15 χρόνια, και για «βαθύτατη κρίση ηγεμονίας του συστήματος εξουσίας με θύμα τη νεολαία».

«Στους χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας και διαδήλωσαν με συντεταγμένο τρόπο επιτέθηκαν με σκληρότητα και αναίτια οι αστυνομικές δυνάμεις προκαλώντας για άλλη μια φορά τα δημοκρατικά αισθήματα όλων μας», παρατηρεί σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ και συμπληρώνει: «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει με βία και καταστολή τις μαζικές και συντεταγμένες διαδηλώσεις».

ΛΑ.Ο.Σ.: Χώρος επαναστατικής Γυμναστικής οι καταλήψεις

«Αφού ανεχόμενοι τις καταλήψεις τις νομιμοποιήσαμε, τώρα χρησιμοποιούνται ως χώρος επαναστατικής Γυμναστικής, από τους εφαψίες των κουκουλοφόρων και συναφών δυνάμεων», υπογράμμισε από την πλευρά του ο ΛΑ.Ο.Σ..

«Τα παιδιά πρέπει να τα ακούμε, πριν όμως τα δασκαλέψουν κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τον νεανικό ενθουσιασμό και την εφηβική ορμή», υποστηρίζει το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, εκτιμώντας πως «είναι θέμα χρόνου, τα σχολεία να μετατραπούν σε παραρτήματα παρακομματικών ανατρεπτικών ορμητηρίων».

Οι εφαψίες των νεανικών ψυχών ασελγούν πιο επώδυνα, από τους εφαψίες των παιδικών σωμάτων.