Στην Ευρώπη βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συναντήσει Ευρωπαίους ηγέτες και συμμάχους την Πέμπτη.
Στην Ευρώπη βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συναντήσει Ευρωπαίους ηγέτες και συμμάχους την Πέμπτη.
Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει μαζί με άλλους δυτικούς ηγέτες στις Βρυξέλλες την Πέμπτη σε τρεις συνόδους κορυφής: ΝΑΤΟ, G7 και ΕΕ. Επίκεντρο των συναντήσεων είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που σήμερα κλείνει ένα μήνα.
Ένα θέμα που αναπόφευκτα θα τεθεί προς συζήτηση είναι το επίπεδο της προθυμίας της Ευρώπης να εμπλακεί στρατιωτικά στη σύγκρουση. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη στείλει χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, μαζί με περισσότερες δυνάμεις αεράμυνας, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις δικές της άμυνες. Αλλά δεν είναι όλοι πρόθυμοι να προμηθεύσουν με όπλα την Ουκρανία. Η συμμαχία έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εμπλακεί πιο άμεσα και τα επανειλημμένα αιτήματα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία έχουν αποκλειστεί. Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα αντιδρούσε εάν η Ρωσία κλιμάκωνε δραματικά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως με μια επίθεση σε δυτική αυτοκινητοπομπή όπλων ή με τη χρήση χημικών ή ακόμη και τακτικών πυρηνικών όπλων.
Ποιες είναι όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν στην Ευρώπη; Το BBC συνοψίζει:
1. Επίδειξη ενότητας
Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής στον ίδιο βηματισμό με τους συμμάχους τους, ειδικά στις πρώτες μέρες του πολέμου. Αλλά καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, οι πιθανότητες για διάσταση απόψεων θα αυξάνονται. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να πείσει τους συμμάχους του ότι η ενισχυμένη αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ δεν είναι μια προσωρινή προϋπόθεση αλλά η νέα φυσιολογική κατάσταση.
2. Η προσφυγική κρίση
Η Πολωνία υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των Ουκρανών προσφύγων που διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή. Το να ανοίξει τα σύνορά της σε εκατομμύρια πρόσφυγες έχει ασκήσει σημαντική πίεση στη χώρα και, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και οικονομική αστάθεια. Το να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα παραμείνει αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ είναι μια πιεστική ανησυχία των ΗΠΑ.
3. Στρατιωτικές λύσεις
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να παράσχουν πιο προηγμένες λύσεις αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Υπάρχουν ανησυχίες για τα είδη της αντιαεροπορικής υποστήριξης που θα προκαλούσαν την αντίδραση της ρωσικής πλευράς κατά του ΝΑΤΟ και τη μεταφορά των όπλων στα χέρια της Ουκρανίας - κανένα από τα οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ.
4. Οδικός χάρτης κυρώσεων
Οι πρωτοφανείς διεθνείς κυρώσεις δεν έχουν αποτρέψει τη Ρωσία από το να συνεχίσει την πλήρη επίθεσή της στην Ουκρανία. Ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι επιμένουν ότι ο «πόνος» των κυρώσεων θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει αυξανόμενη πίεση στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να βρουν νέους τρόπους τιμωρίας της ρωσικής επιθετικότητας.
5. Η στάση της Κίνας
Τόσο η Αμερική όσο και η Ευρώπη θα χρειαστεί να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για να πείσουν την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία και, αν είναι δυνατόν, να είναι πιο δραστήρια στην καταδίκη της. Η απειλή κυρώσεων κατά της Κίνας σε περίπτωση που βιοηθήσει τη Ρωσία βαραίνει ήδη την κινεζική οικονομία. Α Αλλά η πρόσφατη υποστήριξη της Κίνας στη συμμετοχή της Ρωσίας στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της G20 υποδηλώνει ότι το έργο δεν θα είναι εύκολο.
naftemporiki.gr
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr