Κόσμος
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 12:41

ΔΟΑΕ: «Σύντομα» η συμφωνία για την ασφάλεια των πυρηνικών της Ουκρανίας

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) πλησιάζει σε μια συμφωνία για την εγγύηση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) πλησιάζει σε μια συμφωνία για την εγγύηση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

«Διαπραγματευόμαστε, πλησιάζουμε σε αυτό που θέλουμε να είναι τα τελικά στάδια των διαβουλεύσεών μας», είπε ο Γκρόσι στους Ευρωβουλευτές τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία «πολύ σύντομα».

Οι συζητήσεις, που ξεκίνησαν στις 10 Μαρτίου, είναι «πολύ λεπτές» διπλωματικά, είπε.

Το μελλοντικό πλαίσιο δεν θα κάνει «καμία πολιτική αναφορά στην κατάσταση στα εργοστάσια ή καμία σύνδεση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως νομιμοποίηση της παρουσίας οποιουδήποτε σε ξένο έδαφος», σύμφωνα με τον Γκρόσι, απαντώντας στις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα για να νομιμοποιήσει έλεγχο σε τμήματα του εδάφους της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε ότι θα απαιτήσει από τη Ρωσία και την Ουκρανία να «τηρήσουν ορισμένους από τους κανόνες ... που έχουν παραβιαστεί επανειλημμένα με τεράστιο κίνδυνο για τον πληθυσμό» από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αναλάβει τον έλεγχο του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και του ενεργού πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, προκαλώντας φόβους για πιθανή πυρηνική καταστροφή και μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική ζημιά.

Ο Γκρόσι έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες του για την πυρηνική ασφάλεια καθώς εξελίσσεται η σύγκρουση, αλλά σε κανένα σημείο ο ΔΟΑΕ δεν έχει προειδοποιήσει για ρητό και άμεσο κίνδυνο εκτός Ουκρανίας.

Μιλώντας σε ευρωβουλευτές τη Δευτέρα, τόνισε ότι «οι πυρηνικοί σταθμοί είναι πολύ ανθεκτικοί, μπορούν να συντηρήσουν ένα αεροπλάνο που πέφτει πάνω τους». Θα χρειάζονταν «τεράστια μέσα» για να φτάσουμε στον πυρήνα ενός αντιδραστήρα. Επανέλαβε επίσης ότι η στόχευση πυρηνικών σταθμών θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μόλις συμφωνηθεί το πλαίσιο, ο Γκρόσι είπε ότι ελπίζει να στείλει εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ στην Ουκρανία «για να διευκολύνουν την κατάσταση εκεί, επίσης ως αποτρεπτικό παράγοντα για νέα, περίπλοκα, επικίνδυνα γεγονότα».

Οι ειδικοί θα προσπαθήσουν επίσης να συγκεντρώσουν «αξιόπιστες, αντικειμενικές πληροφορίες» για την κατάσταση στο έδαφος, είπε, σημειώνοντας ότι γίνεται «ολοένα και πιο δύσκολο» να εξακριβωθούν τα γεγονότα της κατάστασης «επειδή υπάρχουν αντικρουόμενες αφηγήσεις για το τι συμβαίνει».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico