Η εταιρεία δορυφορικών τηλεπικοινωνιών σταματά τη συνεργασία με τη Roscosmos και στρέφεται στην Space X.
H παροχή γρήγορης και καλής ποιότητας σύνδεσης με το Διαδίκτυο μέσω δορυφόρων έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των σύγχρονων μεγιστάνων αλλά και κάποιων χωρών. Η Space X, η διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ, έχει δημιουργήσει τον στόλο Starlink που αποτελείται αυτή την στιγμή από περίπου δύο χιλιάδες δορυφόρους ορισμένοι από τους οποίους παρέχουν σύνδεση με το Internet στους πολίτες αλλά και τον στρατό της Ουκρανίας. Η Amazon του Τζεφ Μπέζος δημιουργεί τον δικό της δορυφορικό στόλο που αριθμεί αρκετές εκατοντάδες δορυφόρους.
Ο τρίτος παίκτης σε αυτή την αναπτυσσόμενη βιομηχανία είναι η εταιρεία OneWeb που εδρεύει στο Λονδίνο. Η OneWeb που έχει δημιουργήσει ένα στόλο από 428 δορυφόρους συνεργαζόταν μέχρι σήμερα με την ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos για την εκτόξευση των δορυφόρων της. Η OneWeb ανήκει εν μέρει στο βρετανικό κράτος και ζητήθηκε από την εταιρεία να διακόψει τη συνεργασία της με την Roscosmos στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων και συνεχώς αυξανόμενων σε αριθμό κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η OneWeb δεν είχε άλλη λύση από το να στραφεί στον βασικό της ανταγωνιστή, την Space Χ, και να ζητήσει να συνεργαστούν ώστε να αναλάβει η εταιρεία του Μασκ τις εκτοξεύσεις των δορυφόρων της OneWeb. Αφού προφανώς ζύγισε τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας συνεργασίας η Space X αποφάσισε να αποδεχτεί την συνεργασία και θα εκτοξεύει με τους πυραύλους της από το διαστημικό της κέντρο τους δορυφόρους της OneWeb.
Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για την συνεργασία με την OneWeb η Space X ανακοίνωσε ότι αυξάνει κατά 5 εκατ. δολάρια την τιμή για αυτού του είδους τις εκτοξεύσεις και από τα 62 εκατ. δολάρια θα φτάσει πλέον τα 67 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με την Space X η απόφαση της δεν σχετίζεται με την νέα συνεργασία αλλά ήταν προγραμματισμένη αφού το τιμολόγιο της είχε παραμείνει το ίδιο τα τελευταία έξι έτη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, αρκετά χρόνια πριν, ο Ελον Μασκ είχε συνεργαστεί στενά με την OneWeb, όταν αυτή ακόμη ονομαζόταν WorldVu και πριν ακόμη ακολουθήσει τον δικό του δρόμο με το πρόγραμμα Starlink. Με την αποχώρηση του Μασκ η OneWeb εξασφάλισε χρηματοδότηση από διάφορες πηγές όπως το Virgin Group του Ρίτσαρντ Μπράνσον, την ιαπωνική SoftBank, την ευρωπαϊκή Airbus και την αμερικανική Qualcomm, μεταξύ άλλων. Όμως πριν από δύο έτη η εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα χρεωκοπίας και τότε η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να εμπλακεί και μαζί με την ινδική κοινοπραξία Bharti Global μπήκαν ως μέτοχοι βάζοντας από 500 εκατ. δολάρια στην εταιρεία. Έκτοτε και άλλοι έχουν μπει στο πρόγραμμα, θεωρώντας ότι είναι βιώσιμο. Μεταξύ αυτών είναι και η γαλλική Eutelsat.