Κόσμος
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 11:37

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εξετάζει η Ε.Ε. - Άλμα στις τιμές

Νέο πακέτο, ακόμη πιο αυστηρών, κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη φορά μάλιστα στο τραπέζι βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και ένα όπλο που είχε έως τώρα αποκλειστεί, αφού πολλοί θεωρούσαν ότι θα πονέσει εξίσου εάν όχι περισσότερο την Ευρώπη. 

Νέο πακέτο, ακόμη πιο αυστηρών, κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη φορά μάλιστα στο τραπέζι βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες και ένα όπλο που είχε έως τώρα αποκλειστεί, αφού πολλοί θεωρούσαν ότι θα πονέσει εξίσου εάν όχι περισσότερο την Ευρώπη. 

Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία εξετάζεται πλέον σοβαρά από τους Ευρωπαίους το πετρελαϊκό εμπάργκο. Η είδηση οδηγεί σήμερα σε νέα άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να πλησιάζει τα 112 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να υπερβαίνει τα 108 δολάρια.  

«Εργαζόμαστε για έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων και πολλά νέα ονόματα έχουν προταθεί» δήλωσε στο Reuters διπλωμάτης της Ε.Ε., που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το θέμα του πετρελαϊκού εμπάργκο θα συζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε., με ορισμένα κράτη - μέλη να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη και οι ανηλεείς βομβαρδισμοί με τους οποίους οι Ρώσοι ισοπεδώνουν το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις καθιστούν αναγκαίο το να εξεταστούν όλων των ειδών οι κυρώσεις, σημειώνουν.

«Είναι αναπόφευκτο να αρχίσουμε να μιλάμε και για τον ενεργειακό τομέα. Πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουμε για το πετρέλαιο γιατί είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις. «Δεν επιτρέπεται να κουραστούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις ή να προσφέρουμε βοήθεια στην Ουκρανία» πρόσθεσε. 

Δεν συμφωνούν ωστόσο όλοι με τη χρήση του «όπλου» αυτού. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως η Ε.Ε. εξακολολυθεί να είναι υπερβολικά εξαρτημένη από ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και δεν μπορεί απλά να κόψει τις ενεργειακές συναλλαγές. «Υπερβολικά πολλά διυλιστήρια στο ανατολικό και δυτικό μέρος της Ευρώπης εξακολουθούν να εξαρτώνται πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα με το φυσικό αέριο» είπε ο Μαρκ Ρούτε μετά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό πρόεδρο, Γκιτάνας Ναουζέντα στο Βίλνιους. 

«Πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσουμε την εξάρτηση αυτή. Και πρέπει να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αύριο» τόνισε. 

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε επίσης την πάγια αντίθεση του Βερολίνο σε ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. 

Κρεμλίνο: Ένα τέτοιο εμπάργκο θα πλήγωνε τους Ευρωπαίους 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε πως μία τέτοια απόφαση θα έπληττε τους πάντες, αλλά πρωτίστως τους Ευρωπαίους. «Οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν πολλά και θα αισθάνονται σίγουρα πολύ καλύτερα από τους Ευρωπαίους. Για τους Ευρωπαίους θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα». 

Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού πετρελαίου και καυσίμων από τη Ρωσία. Ακόμη και χωρίς την επιβολή εμπάργκο αρκετοί Ευρωπαίοι αγοραστές είναι πια επιφυλακτική.

naftemporiki.gr