Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ωθεί τη Βουλγαρία να σκεφτεί το αδιανόητο μέχρι σήμερα: να βάλει τέλος στον εφοδιασμό της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο, γράφει η ιστοσελίδα Politico.
Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ωθεί τη Βουλγαρία να σκεφτεί το αδιανόητο μέχρι σήμερα: να βάλει τέλος στον εφοδιασμό της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο, γράφει η ιστοσελίδα Politico.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής κυβέρνησης Άσεν Βασίλεφ δήλωσε ότι όταν λήξει η 10ετής συμφωνία της Βουλγαρίας με την Gazprom στα τέλη του 2022, η Σόφια θα κοιτάξει σε άλλες πηγές για να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο.
«Σε αυτήν την κατάσταση, δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες με την Gazprom", δήλωσε ο Βασίλεφ στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία. «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε.
Για δεκαετίες, η Βουλγαρία διατηρούσε πολύ στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα,σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ενεργειακή πολιτική της Σόφιας διαμορφωνόταν υπό την πίεση των ρωσικών ενεργειακών εταιρειών, όπως η εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom και ο πετρελαϊκός κολοσσός Lukoil. Η νέα κυβέρνηση της χώρας υπό τον Κύριλ Πέτκοφ, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, προσπαθεί να χαράξει μια πιο φιλοδυτική πορεία .
Ήδη, το έργο της κατασκευής του αγωγού IGB που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της κατασκευής του. Σε πρώτη φάση θα συνδεθεί στην Κομοτηνή με τον αγωγό TAP και θα μεταφέρει στη Στάρα Ζαγόρα φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Ο IGB ανήκει εξ ημισείας στην ελληνοιταλική εταιρεία IGI Poseidon (ΔΕΠΑ και Edison) και στη βουλγαρική BEH. Απώτερος στόχος είναι ο IGB να αποτελέσει τον πρώτο κρίκο ενός δικτύου αγωγών που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο στη Ρουμανία ακόμα και μέχρι την Ουκρανία.Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ, το έργο αναμένεται να επιτρέψει στη χώρα να αυξήσει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο από τρία σε πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και να συνδέσει τη Σόφια με τον τερματικό σταθμό LNG που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το η ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης το 2023.
Οι εισαγωγές LNG είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πιο ακριβό φυσικό αέριο για τη Βουλγαρία, αλλά η Σόφια εκτιμά ότι η αλλαγή είχε γίνει επιτακτική ανάγκη ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.
naftemporiki.gr