Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο που βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη μετά το τέλος των εχθροπραξιών, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τετραμερή συνάντηση της Ρώμης, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο που βομβαρδίστηκε στη Μαριούπολη μετά το τέλος των εχθροπραξιών, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τετραμερή συνάντηση της Ρώμης, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και δη στην Μαριούπολη, που έχει καταστεί σύμβολο αντίστασης. Γνωρίζετε το έντονο ενδιαφέρον μας, καθώς εκεί διαβιούν περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει μετά το τέλος των εχθροπραξιών την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, που βομβαρδίστηκε, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης» ανέφερε συγκεκριμένα.
Η τετραμερής συνάντηση, στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της ασθένειάς του με covid, φιλοξενήθηκε στην Ρώμη με οικοδεσπότη τον Μάριο Ντράγκι και την φυσική παρουσία των πρωθυπουργών της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την τετραμερή σύνοδο «σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής απάντησης στις δραματικές αυξήσεις των τιμών της ενέργειας» καθώς, όπως είπε, είναι «κορυφαίο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των λαών μας».
«Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Δράσεις δηλαδή που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση» τόνισε.
«Συμφωνούμε πως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνον εθνικές» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Προτείνουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρέμβασης απέναντι στους κερδοσκόπους, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε απαιτείται μία ευρωπαϊκό παρέμβαση. Στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις. Πρέπει να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο, πρόκειται και για μία νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα γιατί αυτή η κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού» είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς στην Ελλάδα πληρώσαμε βαρύ τίμημα την προηγούμενη δεκαετία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις, να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την Αφρικανική Ήπειρο. Συμφωνήσαμε το κείμενο που θα εγκρίνουμε. Τα γεγονότα στην Ουκρανία υπογραμμίζουν την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη, την αύξηση των στρατιωτικών μας δαπανών και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς είναι σαφές πως θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας».
«Σε ευρωπαϊκά προβλήματα απαιτούνται ευρωπαϊκές απαντήσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης δράσης για την ενεργειακή κριση. «Οι χώρες μας θα ζητήσουν από την επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, την εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για να δοθεί απάντηση σε οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες» ανέφερε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι στις συζητήσεις που είχαν έγινε αναφορά στην αναγκαία προσπάθεια για να διαχωριστεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνη του φυσικού αερίου και να επιτευχθεί η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Οι πρωθυπουργοί Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας ευχήθηκαν στον Έλληνα ομόλογό τους Κυριάκο Μητσοτάκη γρήγορη ανάρρωση από τον κορωνοϊό.