Προσφορά για την αγορά της Τσέλσι ετοιμάζει το καλιφορνέζικο fund Oaktree Capital, καθώς η κούρσα για έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ευρώπη μπαίνει στην τελική ευθεία της.
Προσφορά για την αγορά της Τσέλσι ετοιμάζει το καλιφορνέζικο fund Oaktree Capital, καθώς η κούρσα για έναν από τους σημαντικότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ευρώπη μπαίνει στην τελική ευθεία της.
Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία ετοιμάζεται να αλλάξει ιδιοκτησία μετά την απόφαση του Ρομάν Αμπράμοβιτς να πουλήσει και μετά τις κυρώσεις που επέβαλε στον Ρώσο μεγιστάνα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Oaktree διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 166 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι γνωστή στον κόσμο του ιταλικού ποδοσφαίρου επειδή έχει εγγυηθεί 275 εκατομμύρια ευρώ στην Ίντερ με τη μορφή δανείου μέσω της Great Horizon, της θυγατρικής της Suning μέσω της οποίας ο κινεζικός όμιλος κατέχει την πλειοψηφία των «Νερατζούρι» με το 68,55% των μετοχών.
Το ταμείο σχεδιάζει να υποβάλει μια ατομική προσφορά, αν και θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια μεγαλύτερη κοινοπραξία.
Η Oaktree -εξηγούν οι Financial Times που έδωσαν την είδηση- εντάσσεται σε μια ομάδα Αμερικανών δισεκατομμυριούχων και μεγιστάνες του αθλητισμού που εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν την Τσέλσι σε μια διαδικασία που ηγείται η επενδυτική τράπεζα Raine Group. Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν έως την Παρασκευή (18/3).
Στον κόσμο του ποδοσφαίρου ο όμιλος ήταν επίσης μεταξύ των επενδυτών που διεκδικούν συνεργασία με τη γαλλική Ligue 1, το κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της χώρας, και είναι ιδιοκτήτης μιας γαλλικής ομάδας της Ligue 2: της Καέν.
Παρά την απόφαση του Αμπράμοβιτς να βάλει προς πώληση την Τσέλσι, η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι ο ολιγάρχης δεν μπορεί να επωφεληθεί από τα έσοδα. Ωστόσο, ο Αμπράμοβιτς είχε ήδη σχεδιάσει να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών έναντι του συλλόγου και δεσμεύτηκε να δωρίσει τα έσοδα από την πώληση στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.
Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία οδήγησε σε ανανέωση του ελέγχου των ολιγαρχών, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία κυμαίνονται από την ιδιοκτησία αεροπλάνων, γιοτ και αθλητικών συλλόγων.
Ο πόλεμος ανάγκασε επίσης τον κόσμο του αθλητισμού να συζητήσει την προέλευση των περιουσιακών στοιχείων που έχει διαθέσει η ρωσική ελίτ σε αυτό το πεδίο, από τη Formula 1 μέχρι το ποδόσφαιρο.