Του Γιώργου Ζερβού,
Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Του Γιώργου Ζερβού,
Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Η Επένδυση δημόσιων πόρων για την αντιμετώπιση κρίσεων αποτελεί μια κατ’ εξοχήν αποδοτική επένδυση. Αυτή η διάσταση διατρέχει τη στρατηγική των αναπτυξιακών προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ.
Από την εμφάνιση της πανδημίας και βάσει των πραγματικών αναγκών της αγοράς, το υπουργείο αξιοποιεί το ΕΣΠΑ προκειμένου να μετριάσει, κατά το δυνατό, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, να στηρίξει τις επιχειρήσεις για να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους. Βάσει των επίσημων στοιχείων που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό τα εργαλεία ευελιξίας και ρευστότητας που παρέχει το Προσωρινό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής, προκειμένου να βοηθηθούν πραγματικά και άμεσα όσοι πλήττονται.
Το ΕΠΑνΕΚ 2014-20, το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, εξελίχθηκε κατά την τελευταία διετία σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αποτελώντας το κύριο πρόγραμμα χρηματοδότησης δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.
Έως σήμερα έχουν εγκριθεί συνολικά 494.382 αιτήσεις επιχειρήσεων συνολικού ύψους 4,258 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί πόροι πλέον των 4,194 δισ. ευρώ, μέσω 14 δράσεων διαφόρων τύπων χρηματοδότησης. Τα ως άνω ποσοτικά στοιχεία, που είναι καινοφανή για Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σε όλες τις Προγραμματικές Περιόδους, καταδεικνύουν την τεράστια στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων μέσω του Προγράμματος. Επιπρόσθετα ήδη προκηρύχθηκε στις 10/03/2022 νέα δράση έκτακτης επιχορήγησης των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων, ύψους 50 εκατ. ευρώ με τη συγχρηματοδότηση του REACT EU.
Κομβικό σημείο της όλης διαδικασίας είναι και οι πρωτοβουλίες απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών που έλαβε το υπουργείο και οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στα προαναφερόμενα αποτελέσματα. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα ήταν η δραστική μείωση του χρόνου αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης και η απλούστευση του πλαισίου υλοποίησης δράσεων ενίσχυσης των ΜμΕ. Η αξιολόγηση και έγκριση των αιτήσεων διαρκεί πλέον 2-3 εβδομάδες, σε αντίθεση με το παρελθόν που απαιτούνταν 18-24 μήνες. Ταυτόχρονα καταργήθηκε η υποβολή φυσικών φακέλων και αξιοποιήθηκαν ηλεκτρονικά διοικητικά δεδομένα μέσω της προώθησης δράσεων διαλειτουργικότητας με άλλα συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης.
Παράλληλα, είναι σαφές ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μέρος των δημόσιων πολιτικών, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» διακριτή προτεραιότητα αποκλειστικά αφιερωμένη σε αυτά, με προϋπολογισμό 950,8 εκατ. ευρώ, με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ως ενδιάμεσους φορείς και κεντρικό ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Σε έναν μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, η χρηματοδότηση της ανάπτυξης μετά την πανδημία συνιστά κεντρικό σημείο της εντατικής προετοιμασίας ως προς τον πολυετή προγραμματισμό των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μέσων. Το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», ύψους 3,8 δισ. ευρώ, είναι το πρώτο Πρόγραμμα της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης που υπέβαλε πέρυσι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έγκριση εντός του επόμενου διαστήματος και η άμεση ενεργοποίησή του θα επιτρέψει την αδιάλειπτη χρηματοδότηση της ανταγωνιστικότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας, με δράσεις που θα εστιάζουν πλέον στον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.