Πολιτική
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008 15:13

Καταγγελία Αλαβάνου για «αστυνομικούς κουκουλοφόρους»

Εκκληση στην κυβέρνηση «να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις αδιάκριτες συλλήψεις μαθητών» απηύθυνε από το Ηράκλειο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. Δικομματικό, διαχρονικό σκάνδαλο, «με πολύ μεγάλες ευθύνες τελευταία από τη ΝΔ», η υπόθεση Βατοπεδίου.

Εκκληση στην κυβέρνηση «να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις αδιάκριτες συλλήψεις μαθητών» απηύθυνε από το Ηράκλειο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Αλαβάνος, προσπαθεί να προχωρήσει σε μια στρατηγική της έντασης και κατήγγειλε ότι «σε όλη την Ελλάδα, κι εδώ στο Ηράκλειο, υπάρχουν αστυνομικοί κουκουλοφόροι, οι οποίοι συλλαμβάνουν μαθητές και υπάρχουν τηλεοπτικά ντοκουμέντα γι αυτό το θέμα».

«Η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει δεν είναι οι συλλήψεις και η κρατική βία. Λύση είναι οι πολιτικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει θέσει το κίνημα των μαθητών και μαθητριών, των φοιτητών και φοιτητριών, όπως ο εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας, ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, αύξηση κονδυλίων για την Παιδεία», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά εξάλλου, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την εκτίμηση πως η Επιτροπή έδωσε τη δυνατότητα να εμφανιστεί το σκάνδαλο του Βατοπεδίου σε όλο του το εύρος -παρότι πολλά σημεία είναι ακόμη σκοτεινά- και επανέλαβε πως πρόκειται για ένα δικομματικό, διαχρονικό σκάνδαλο, «με πολύ μεγάλες ευθύνες τελευταία από τη ΝΔ».

Αφού εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν κατέστη δυνατό να βγει ένα ενιαίο πόρισμα, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να σταματήσει «η προνομιακή αντιμετώπιση των υπουργών που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. «Το κράτος -τόνισε- να τους φέρεται όπως σε κάθε πολίτη δηλ. όχι με ειδικές διαδικασίες της Βουλής και με σύντομες προθεσμίες παραγραφής. Αλλά όπως κάθε πολίτη, με παραπομπή σε τακτικές διαδικασίες της δικαιοσύνης»΄.

Όσον για την ανάγκη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε πως υπάρχουν στοιχεία που θέτουν ερωτήματα για ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων υπουργών, τόσο του ΠΑΣΟΚ, που έχουν όμως παραγραφεί και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, όσο και της ΝΔ που δεν έχουν παραγραφεί και πρέπει να εξιχνιαστούν.