Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008 15:45

Διακοπή του δελτίου της κρατικής τηλεόρασης από νεαρούς

Περίπου 20 άτομα διέκοψαν σήμερα τη μετάδοση του δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, αναρτώντας πανό με σύνθημα «Αποφυλάκιση όλων των συλληφθέντων - Σταματήστε να βλέπετε, βγείτε στους δρόμους». Για ύπουλο και αντιδημοκρατικό χτύπημα έκανε λόγο σε δηλώσεις του στη «Ν» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ.

Περίπου 20 άτομα διέκοψαν σήμερα τη μετάδοση του δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, αναρτώντας πανό με σύνθημα «Αποφυλάκιση όλων των συλληφθέντων - Σταματήστε να βλέπετε, βγείτε στους δρόμους».

Για μερικά δευτερόλεπτα μεταδόθηκαν εικόνες διαδηλωτών προτού γίνει διακοπή για διαφημίσεις, ενώ το πρόγραμμα συνέχισε με στιγμιότυπα από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΚΟ της ΝΔ.

Περιγράφοντας τις συνθήκες του περιστατικού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος έκανε λόγο για ύπουλη εισβολή μικροομάδων, η μία εκ των οποίων απώθησε διά της βιάς σκηνοθέτες και εικονολήπτες, έκοψε τον ήχο και μετέδωσε την εικόνα με το πανό http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/16/1606525.htm .

«Ήρθαν ειρηνικά. Δεν έγινε χρήση βίας και ζήτησαν να διαμαρτυρηθούν "στον αέρα" για το θάνατο του 15χρονου», είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Όπως υποστηρίζει η αστυνομία, οι νεαροί – ηλικίας 20 έως 25 ετών – εισήλθαν στο κτήριο ο καθένας ξεχωριστά και για το λόγο αυτό δεν έγιναν αντιληπτοί.

Δεν έγιναν συλλήψεις ή προσαγωγές.

Αντιδρώντας έντονα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «επεισόδιο που ξεπερνά οποιαδήποτε ανοχή μιας δημοκρατίας».

Με αφορμή το περιστατικό ο κ. Παναγόπουλος, ο διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών Γιώργος Υφάντης αλλά και ο διευθυντής ειδήσεων Δημήτρης Μιχαλέλης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες όμως δεν έγιναν αποδεκτές.

Ωστόσο, εκτός ΕΡΤ τέθηκε ο διευθυντής ασφαλείας Λεωνίδας Παπαδάκης.

Σε δηλώσεις του πριν από λίγη ώρα στη «Ν», ο κ. Παναγόπουλος μίλησε «για ένα ύπουλο και αντιδημοκρατικό χτύπημα, το οποίο έγινε για να διαμαρτυρηθεί η ομάδα αυτή, όχι για τη στάση της ΕΡΤ, αλλά για τη στάση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. «Όπως χαρακτηριστικά μου είπε η ομάδα που εισέβαλε στο γραφείο μου, η διαμαρτυρία αφορά στην κάλυψη των τελευταίων γεγονότων από τα ιδιωτικά κανάλια» πρόσθεσε.

Δηλώσεις Ευ. Αντώναρου

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια κάποιων ακραίων στοιχείων να καταλύσουν σήμερα την εύρυθμη και ανεξάρτητη λειτουργία ενός Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης και μάλιστα με δημόσιο χαρακτήρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σχολιάζοντας το σημερινό περιστατικό.

«Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν την περιφρόνηση που έχουν αυτά τα στοιχεία για τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί η Δημοκρατία μας», πρόσθεσε και κατέληξε: «Γι' αυτό, κάθε τέτοια ενέργεια είναι από την πλευρά εκείνων που τη σχεδιάζουν, την πραγματοποιούν ή ακόμα και μόνο τη στηρίζουν, μια συνειδητή απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

ΠΑΣΟΚ: Διάλυση σε απευθείας σύνδεση

«Όταν η κυβέρνηση μετατρέπει τη δημόσια τηλεόραση σΆέναν μηχανισμό προπαγάνδας και σπατάλης του δημόσιου χρήματος, τότε μοιραία έρχεται η πλήρης διάλυση, που την παρακολουθεί ο Ελληνικός λαός, σε απευθείας σύνδεση. ¶ξιος ο μισθός τους».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο πολιτικός εκπρόσωπος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στην ΕΡΤ.

ΚΚΕ

Σε ερώτηση της ΝΕΤ για το πώς σχολιάζει το ΚΚΕ την κατάληψη του στούντιο της ΝΕΤ, με αποτέλεσμα τη διακοπή του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος απάντησε:

«Ως μία από τις πολλές μορφές δράσης δεν μπορείς να την αποκλείσεις. Η παρατήρησή μας βρίσκεται στο ανώνυμο της ενέργειας, καθώς και ότι το περιεχόμενο των συνθημάτων θα έπρεπε να αφορά σε προβλήματα της Παιδείας και σε άλλα που απασχολούν τη νεολαία της εργατικής τάξης, τα παιδιά γενικά της λαϊκής οικογένειας».

ΣΥΝ: Η ΝΔ κατήγγειλε μια πράξη ακτιβισμού σαν απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο Συνασπισμός με αφορμή το επεισόδιο με τη διακοπή του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ το μεσημέρι.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνει πως «οι ειρηνικές διαμαρτυρίες και οι ακτιβισμοί νέων ανθρώπων, που θέλουν να εκφράσουν την οργή τους για το αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου, δεν μπορεί παρά να γίνονται από όλους μας δεκτές με συμπάθεια και κατανόηση» και προσθέτει: «Η βιασύνη του κυβερνητικού εκπροσώπου να καταγγείλλει μια πράξη ακτιβισμού ως απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, φανερώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το μέτρο. Απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας υπήρξε η εν ψυχρώ δολοφονία του περασμένου Σαββάτου».

Καταλήγοντας, κάνει λόγο για κύμα χειραγώγησης από ορισμένα τηλεοπτικά μέσα, χωρίς να τα κατονομάζει, που, όπως αναφέρει, προσπαθούν να παρουσιάσουν με ένα κλίμα τρομοφοβίας το ξέσπασμα μιας γενιάς αγνοώντας αγωνίες, διεκδικήσεις και αιτήματα. Σημείωνει μάλιστα πως «όσοι "αγανακτούν" και "καταδικάζουν" παρεμβάσεις σαν τη σημερινή δεν έκαναν το ίδιο» απέναντι σε αυτό το κύμα χειραγώγησης.

Καταδικάζει ο ΛΑΟΣ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας το συμβάν καταδίκασε το γεγονός και τόνισε πως «πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι, άλλο διαμαρτυρία, άλλο κατάληψη, άλλο Δημοκρατία και άλλο Αυθαιρεσία».

Εκφράζουμε, την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της ΝΕΤ, οι οποίοι άθελά τους, υπέστησαν το «δημοκρατικό χάδι» των καταληψιών»" πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.