Ο ηγέτης της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, και μάλιστα σε περιοχή κοντά στο Κίεβο. «Τις προάλλες βρισκόμασταν περίπου 20 χιλιόμετρα από εσάς τους Ναζί του Κιέβου και τώρα είμαστε ακόμα πιο κοντά», φέρεται να έγραψε την Κυριακή ο Καντίροφ καθώς κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν «αλλιώς θα τελειώσετε».
Ο ηγέτης της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, και μάλιστα σε περιοχή κοντά στο Κίεβο. «Τις προάλλες βρισκόμασταν περίπου 20 χιλιόμετρα από εσάς τους Ναζί του Κιέβου και τώρα είμαστε ακόμα πιο κοντά», φέρεται να έγραψε την Κυριακή ο Καντίροφ καθώς κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν «αλλιώς θα τελειώσετε».
Πιστός του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και επιδέξιος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Καντίροφ δημοσίευσε βίντεο που τον έδειχναν να διοικεί μια μεραρχία ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας, με το δεξί του χέρι Άνταμ Ντελιμχάνοφ να οδηγεί μια άλλη μονάδα και άλλους μαχητές να αναγκάζουν Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου να φωνάζουν συνθήματα της Τσετσενίας.
Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, βρισκόταν στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ. Ο ισχυρισμός του δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, με το Κρεμλίνο, δια στόματος Ντμίτρ Πεσκόφ, να δηλώνει ότι το Κρεμλίνο δεν είχε «δεδομένα» για το εάν βρισκόταν όντως στην Ουκρανία.
Να σημειωθεί ότι οι μαχητές του Καντίροφ βοήθησαν στη συντριβή του δεύτερου αυτονομιστικού πολέμου της Τσετσενίας το 2009 και στην καταστολή μιας εγχώριας ισλαμιστικής εξέγερσης. Πολέμησαν επίσης στο πλευρό των αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και των καθεστωτικών στρατευμάτων στη Συρία.
Ως απάντηση το εθνικιστικό Τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας «καλωσόρισε» τον Καντίροφ με ανάρτηση του επικεφαλής του, Αντρέι Μπιλιέτσκι, απειλώντας τον. Εάν ο Τσετσένος ηγέτης βρίσκεται στην περιοχή του Κιέβου «θα είναι δυνατό να τον πυροβολήσουν και να σκοτώσουν», προειδοποίησε.
Η στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει νέο πρόσωπο, σχολιάζουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα οι τσετσενικές δυνάμεις ήταν εξαρχής αναπόσπαστο μέρος του στρατιωτικού σχεδίου του Κρεμλίνου. Αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπαν στους FT ότι οι ομάδες κρούσης της Τσετσενίας ήταν το κλειδί για το αποτυχημένο σχέδιο δολοφονίας της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας τις πρώτες 48 ώρες της εισβολής.
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στη χώρα μάχονται τουλάχιστον τρεις τσετσενικοί τακτικοί σχηματισμοί: το Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα «Akhmad Kadyrov» της Εθνικής Φρουράς, το 249ο ξεχωριστό Ειδικό Μηχανοκίνητο Τάγμα της φρουράς «Yug» και το Ειδικό Τάγμα του Υπουργείου Άμυνας «Vostok».
Ο Καντίροφ ισχυρίζεται ότι στη χώρα έχουν αναπτυχθεί 10.000 Τσετσένοι, απειλώντας μάλιστα να φέρει έως και 70.000 στη μάχη. Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο σημερινός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μικρότερος, ίσως μεταξύ 3.500 και 7.000.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά τις καθυστερήσεις των τσετσενικών δυνάμεων που «κόλλησαν» έξω από το Κίεβο, η προσωπική εμπλοκή του Τσετσένου ηγέτη αποτελεί ένα μήνυμα ότι οι Τσετσένοι θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στον πόλεμο της Ρωσίας. Η άφιξη του Καντίροφ θα μπροούσε να παίξει τόσο ψυχολογικό ρόλο- δεδομένου ότι έχουν τη φήμη των σκληρών και βίαιων μαχητών- στην ενίσχυση της εκστρατείας της Μόσχας όσο και στην ενίσχυση της ρωσικής δύναμης πυρός που φαίνεται να έχει «βαλτώσει». Ήδη άλλωστε η μικρή πρόοδος του ρωσικού στρατού έχει ανοίξει την πόρτα σε «εθελοντές» μαχητές από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι αναμένεται επίσης να εισέλθουν στις μάχες σύντομα ενισχύοντας τις ρωσικές δυνάμεις.
«Αν οι Ρώσοι θέλουν σοβαρά να καταλάβουν την Ουκρανία και να καταπνίξουν την αντίσταση, τότε το να έχουν αυτούς τους ''βρώμικους'' πολεμιστές τους δίνει κάλυψη για να κάνουν πράγματα και να πουν: ήταν αυτοί οι τρελοί άγριοι άνθρωποι από τον Καύκασο», σχολιάζει ο καθηγητής στο τμήμα σπουδών ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, Εμίλ Ασλάν.
Οι Τσετσένοι- σύμφωνα με τους αναλυτές- είναι αποφασιστικοί μαχητές και υπερέχουν των ρωσικών δυνάμεων. Έχουν περισσότερα κίνητρα και είναι διαθέσιμοι σε μια εποχή που οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Είναι επίσης καλύτερα εξοπλισμένοι.
Επομένως, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανώς μια πολύτιμη εμπροσθοφυλακή στις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση των Τσετσένων στο πεδίο δεν αναμένεται να λύσει τα βασικά προβλήματα του ρωσικού στρατού που αφορούν κυρίως στον ανεφοδιασμό, τα logistics και ελαττώματα στις τακτικές. Μέχρι να μπορέσει το Κρεμλίνο να συντονίσει καλύτερα και να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του, το αδιέξοδο στο έδαφος είναι πιθανό να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το από πού θα αναπληρώνει τους μαχητές της πρώτης γραμμής του.
Επίσης, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία μάχη στην οποία οι Τσετσένοι δεν έχουν εμπειρία, δεδομένου ότι δεν έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσουν έναν συμβατικό αντίπαλο, με το ίδιο κίνητρο όπως και οι ίδιοι. Σύμφωνα μάλσιτα με τις εκθέσεις της ουκρανικής άμυνας, οι Τσετσένοι μαχητές είχαν ανάμεικτες επιτυχίες στη σύγκρουση και έχουν νικηθεί βόρεια του Κιέβου.
Παράλληλα, ο συμβατικός στρατός της Ρωσίας είναι πιθανό να είναι επιφυλακτικός απέναντί τους, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και αναλυτές που εξηγούν ότι ο Καντίροφ θεωρεί τον εαυτό του υπόλογο μόνο στον Πούτιν και όχι στους στρατηγούς του Κρεμλίνου ή στον ισχυρό μηχανισμό πληροφοριών της Ρωσίας.
naftemporiki.gr