Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για τους Ρώσους να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για τους Ρώσους να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.
Μιλώντας από τη Σλοβακία, ο Λάπιντ επανέλαβε την καταδίκη του Ισραήλ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης». «Το Ισραήλ δεν θα είναι ένας τρόπος παράκαμψης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες», είπε.
«Το υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει το θέμα μαζί με εταίρους, όπως η Τράπεζα του Ισραήλ, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Οικονομίας, η Αρχή Αεροδρομίων, το υπουργείο Ενέργειας και άλλοι», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Λαπίντ έρχονται δύο ημέρες αφότου η υφυπουργός Εξωτερικών του Υπουργείου Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει κυρώσεις. Μιλώντας την Παρασκευή, η Νούλαντ είπε ότι ζητούν «κάθε δημοκρατία να ενωθεί μαζί μας στις κυρώσεις για τον οικονομικό έλεγχο και τις εξαγωγές που έχουμε επιβάλει στον Πούτιν». «Ζητάμε και από το Ισραήλ. Μεταξύ άλλων, δεν θέλετε να γίνετε το τελευταίο καταφύγιο για βρώμικα χρήματα που τροφοδοτούν τους πολέμους του Πούτιν», είχε πει.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έχει κάνει μία διπλωματική προσέγγιση για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης. Ο Μπένετ είναι Ορθόδοξος Εβραίος και παραβίασε τον κανόνα του Σαββάτου ταξιδεύοντας αεροπορικώς- επειδή κάτι τέτοιο επιτρέπεται εάν ο στόχος είναι να διαφυλαχθεί η ανθρώπινη ζωή- για να δει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πέρασε τρεις ώρες με τον Ρώσο πρόεδρο, πριν πάει να δει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και στη συνέχεια είχε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Ισραήλ δεν θα βοηθήσει στον οπλισμό της Ουκρανίας, αλλά ψήφισε για την καταδίκη της Ρωσίας στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα. Έχει στείλει επίσης πάνω από 100 τόνους βοήθειας, δεκάδες γιατρούς και έχει δεχθεί 3.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης και συγγραφέας Τιμ Μάρσαλ, κλίνει προς τη Μόσχα λόγω της κατάστασης στη Συρία. Το Ισραήλ και η Ρωσία διαθέτουν έναν «μηχανισμό αποσύγκρουσης», σύμφωνα με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία πριν χτυπήσουν ιρανικά στρατεύματα ή πύραυλοι που επιχειρούν εκεί. Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα κλείνει τα μάτια στις εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία το 2015, αναφέρει.
naftemporiki.gr