Αισιοδοξία επικρατεί για μείωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά στο πλαίσιο μιας «συμμαχικής» στάσης Αθήνας-Άγκυρας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Αισιοδοξία επικρατεί για μείωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά στο πλαίσιο μιας «συμμαχικής» στάσης Αθήνας-Άγκυρας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το παραπάνω προέκυψε από το χθεσινό δίωρο γεύμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Το συμπέρασμα της χθεσινής συνάντησης, βάσει των επίσημων δηλώσεων και των δύο πλευρών, είναι ότι οι νέες συνθήκες που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβάλλουν να πέσουν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά. «Ήταν μία συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα. Ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν», ανέφερε κ. Μητσοτάκης σχετικά με το γεύμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχε αργότερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη.
«Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, δώσαμε, όμως, έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες» πρόσθεσε και προανήγγειλε ότι «εφόσον όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι θα μπορούμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια- είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε- με το καλό το φθινόπωρο». «Νομίζω ότι ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια» ανέφερε, αλλά συμπλήρωσε ότι είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του γιατί «έχουμε μεγάλες διαφορές οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη».
Αντίστοιχα κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι το γεύμα στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν διεξήχθη σε «πολύ καλό κλίμα» και αναφέρθηκαν σε πλαίσιο «συμμαχίας» Αθήνας - Άγκυρας. Περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στην πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα των ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης).
Ερντογάν: Πρόοδος
Σύμφωνα με την τουρκική διεύθυνση επικοινωνιών, ο κ. Ερντογάν είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι πιστεύει «στην πρόοδο σε θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο Πέλαγος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παράτυπη μετανάστευση». Βάσει του ίδιου ανακοινωθέντος, οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα». Ακόμη «τονίστηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, η οποία αλλάζει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία» και «συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του όγκου του διμερούς εμπορίου των 10 δισ. δολαρίων».
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. «Κάθε βήμα που γίνεται για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών μάς γεμίζει από χαρά και από ικανοποίηση», ανέφερε αργότερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.