Πριν από 62 χρόνια, ο μεγαλύτερος Ιταλός «παραμυθάς», Τζιάνι Ροντάρι, δημοσίευε ένα ποίημα για παιδιά, με έναν ασυνήθιστο τίτλο: «Το Φεγγάρι του Κιέβου», γράφει ο Μιχάλης Ψύλος.
Tου Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Πριν από 62 χρόνια, ο μεγαλύτερος Ιταλός «παραμυθάς», Τζιάνι Ροντάρι, δημοσίευε ένα ποίημα για παιδιά, με έναν ασυνήθιστο τίτλο: «Το Φεγγάρι του Κιέβου»:
«Ποιος ξέρει αν το φεγγάρι του Κιέβου
είναι τόσο όμορφο, όσο το φεγγάρι της Ρώμης;
Ποιος ξέρει αν είναι το ίδιο, ή απλώς το αδελφάκι του…
Αλλά εγώ είμαι πάντα το ίδιο- διαμαρτύρεται το φεγγάρι
Δεν είμαι ένας σκούφος για τη νύχτα στο κεφάλι σου!
Ταξιδεύοντας μέχρι εδώ φωτίζω τους πάντες,
από την Ινδία μέχρι το Περού,
από τον Τίβερη μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα
και οι ακτίνες μου ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο».
Με τον ρωσικό κλοιό να σφίγγει γύρω από το Κίεβο, το μήνυμα του Ροντάρι είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Με το μοναδικά περιεκτικό και απλό ύφος, που τον έκανε παγκόσμια αγαπητό, ο σπουδαιότερος Ιταλός συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, που «έφυγε» πριν 42 χρόνια σε ηλικία μόλις 60 ετών, απευθύνεται όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους.
Καθώς, μάλιστα, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στο διάστημα! Ξαφνικά, ξέσπασε «πόλεμος» ανάμεσα στις διαστημικές υπηρεσίες της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο γενικός διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα μπορούσε να συντριβεί στη Γη λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Μια εξελισσόμενη γεωπολιτική κρίση 400 χιλιόμετρα πάνω από τα …κεφάλια μας…
Ο Ρογκόζιν ειδοποίησε την NASA και την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA ότι ενδέχεται να συντριβεί ο ISS στη Γη. Λόγω των κυρώσεων, υποστήριξε, δεν θα μπορεί σε λίγο να λειτουργεί η ρωσική μονάδα Zvezda του ISS, η οποία επιτρέπει στον σταθμό να διατηρεί το υψόμετρό του. «Το ρωσικό τμήμα διασφαλίζει ότι η τροχιά του σταθμού διορθώνεται (κατά μέσο όρο 11 φορές το χρόνο), αποτρέποντας και τη διαρροή διαστημικών απορριμμάτων», δήλωσε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος δημοσίευσε και έναν χάρτη στον λογαριασμό του στο Twitter με τις περιοχές του πλανήτη που θα μπορούσε να συντριβεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Πρόκειται για μία ευρεία ζώνη που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μόνο ένα μικρό μέρος της ρωσικής επικράτειας. «Οι άνθρωποι των άλλων χωρών, ειδικά εκείνοι που οδηγούνται από τα "σκυλιά του πολέμου", θα πρέπει να σκεφτούν το τίμημα των κυρώσεων κατά της Roscosmos», απείλησε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν.
Για την ιστορία, από τότε που τέθηκε σε τροχιά το 1998 η πρώτη μονάδα του ISS, η Roscosmos έπαιξε βασικό ρόλο στην επέκταση και τη συντήρησή της. Τρεις έως τέσσερις φορές τον χρόνο, οι πύραυλοι Soyuz εκτοξεύονται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, για να μεταφέρουν προμήθειες στον σταθμό. Η τελευταία τέτοια εκτόξευση έγινε στις 15 Φεβρουαρίου, εννέα ημέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Από την έναρξη της λειτουργίας του ISS, επίσης, περισσότεροι από 250 αστροναύτες από 19 χώρες έχουν υπηρετήσει εκεί, προκειμένου να πραγματοποιήσουν χιλιάδες επιστημονικά πειράματα. Ηταν ένα σημαντικό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας, που ξεκίνησε μετά από τα 40 χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Εάν και ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα τη ζημιά που θα προκαλούσε η πτώση του σταθμού στη Γη, η ανάγκη εξεύρεσης ενός λογικού συμβιβασμού - τουλάχιστον στο Διάστημα - είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Στα σκληρά χρόνια του πρώτου Ψυχρού Πολέμου, ο Ροντάρι, έγραφε:
«Του κόσμου οι μεγάλοι στρατηγοί
Να αιματοκυλήσουν βάλθηκαν τη γη
Και από το μεγάλο άχτι, ως τις καμπάνες έριξαν στη μάχη
Μα αυτές χαρμόσυνα χτυπούσαν
Στον κόσμο την ειρήνη διαλαλούσαν».
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Ουκρανία και με τον κόσμο στα πρόθυρα ενός Δεύτερου Ψυχρού πολέμου, μήπως ήρθε η ώρα να χτυπήσουμε όλοι εμείς, πιο αποφασιστικά, πιο δυνατά, τις καμπάνες της ειρήνης;