Οι προκαταρκτικές εξετάσεις για τις σχολές ενστόλων διενεργούνταν τον Ιούλιο, μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτό είχε ως συνέπεια να καθυστερεί πολύ η έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ, που γινόταν εδώ και δεκαετίες την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Από το 2011 με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού οι υποψήφιοι περνούν μόνοι τους στον server του Υπουργείου Παιδείας τις επιλογές τους στο Μηχανογραφικό. Θα ήταν εφικτό, συνεπώς, να έχουμε τα αποτελέσματα εισαγωγής πολύ νωρίτερα.
Του Στράτου Στρατηγάκη
Μαθηματικού - Ερευνητή
[email protected],
www.stadiodromia.gr
Οι προκαταρκτικές εξετάσεις για τις σχολές ενστόλων διενεργούνταν τον Ιούλιο, μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αυτό είχε ως συνέπεια να καθυστερεί πολύ η έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ, που γινόταν εδώ και δεκαετίες την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Από το 2011 με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού οι υποψήφιοι περνούν μόνοι τους στον server του Υπουργείου Παιδείας τις επιλογές τους στο Μηχανογραφικό. Θα ήταν εφικτό, συνεπώς, να έχουμε τα αποτελέσματα εισαγωγής πολύ νωρίτερα.
Σε 10 μέρες μετά την ολοκλήρωση των Μηχανογραφικών (στα τέλη Ιουλίου δηλαδή) θα μπορούσαν να εκδίδονται τα αποτελέσματα, με μόνη προϋπόθεση οι προκαταρκτικές εξετάσεις για τις σχολές ενστόλων να έχουν γίνει πριν τις Πανελλαδικές, ώστε να έχουν χρόνο οι σχολές ενστόλων να στείλουν τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Παιδείας και να περαστούν στο server.
Τα κέρδη είναι πολλά. Η αναμονή και η αγωνία που τη συνοδεύει για το που πέρασε ο υποψήφιος αντί για 35 μέρες μειώνεται στις 10 μέρες. Οι οικογένειες γνωρίζουν που πέρασαν τα παιδιά τους από τα τέλη Ιουνίου και μπορούν τον Αύγουστο, που έχουμε τις άδειες να πάνε με την ησυχία τους να ψάξουν για σπίτι και να κανονίσουν τα απαραίτητα. Αυτό θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους.
10 χρόνια τώρα κανείς Υπουργός Παιδείας δεν ενδιαφέρθηκε να επισπεύσει τη διαδικασία μειώνοντας το χρόνο αναμονής για την έκδοση των αποτελεσμάτων. Όλοι λένε ότι ο μαθητής είναι στο κέντρο, αλλά προφανώς δεν το εννοούν. Φέτος το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να γίνονται οι προκαταρκτικές εξετάσεις νωρίτερα. Στην αρχή ανακοίνωσε ότι θα γίνονται το φθινόπωρο, όταν είδε ότι αυτό είναι ανέφικτο τις μετέθεσε για την άνοιξη.
Αυτή η πρωτοβουλία πάρθηκε όχι για να εξυπηρετήσει τους υποψηφίους, αλλά για να εξυπηρετήσει ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, που αποφάσισε οι υποψήφιοι να συμπληρώνουν δύο μηχανογραφικά δελτία. Για να λειτουργήσει αυτό έπρεπε να εκδοθούν τα αποτελέσματα του πρώτου μηχανογραφικού στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, ώστε μετά να συμπληρώσουν το δεύτερο μηχανογραφικό όσοι υποψήφιοι δεν πέτυχαν σε καμία σχολή με το πρώτο μηχανογραφικό. Αναγκαστικά, λοιπόν, αποφάσισε τη μετακίνηση των προκαταρκτικών εξετάσεων πριν τις Πανελλαδικές. Το διπλό μηχανογραφικό καταργήθηκε (πήρε αναστολή εφαρμογής, επισήμως) και θα μας μείνει το πολύ σημαντικό κέρδος της έκδοσης των αποτελεσμάτων εισαγωγής νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Η μετάθεση των προκαταρκτικών εξετάσεων πριν τις Πανελλαδικές απαιτεί άλλη οργάνωση από τις σχολές ενστόλων για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Μέχρι τώρα οι εξετάσεις διενεργούνται στις σχολές που βρίσκονται για το Στρατό κυρίως στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στα Τρίκαλα. Για την Αστυνομία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ναυτικό και Αεροπορία στην Αθήνα. Την ευθύνη των εξετάσεων θα μπορούσε να αναλάβει ο Στρατός, που έχει και τις περισσότερες εγκαταστάσεις και στρατιωτικά νοσοκομεία.
Οι εξετάσεις θα έπρεπε να είναι ενιαίες για όλες τις σχολές ενστόλων και ο υποψήφιος να παίρνει βεβαίωση ότι κρίνεται κατάλληλος για κάθε μία σχολή, ακόμη και αν έχουν διαφορετικές απαιτήσεις μεταξύ τους οι σχολές. Θα μπορούσαν να λειτουργούν εξεταστικές επιτροπές σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, αφού πολλές πόλεις διαθέτουν στρατιωτικά νοσοκομεία και στάδια για τα αγωνίσματα. Αντί να ταξιδεύουν οι υποψήφιοι από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσαν να υπάρχουν εξεταστικά κέντρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις και όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσαν να υπάρχουν εξεταστικά κέντρα στη Λάρισα, την Πάτρα, την Κρήτη και τα Γιάννενα. Θα μπορούσαν ακόμη να γίνουν οι εξετάσεις σε δύο μέρες και όχι σε πέντε μέρες.
Με μια τέτοια οργάνωση θα ήταν εφικτό να διεξάγονται οι προκαταρκτικές εξετάσεις στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα ή τα Σαββατοκύριακα, για να μη χάνουν μαθήματα οι μαθητές και ζητούν άδεια από την εργασία τους οι γονείς για να τα συνοδεύσουν στην άλλη πόλη.
Τα κέρδη θα ήταν πολλά: οι μαθητές δεν θα έχαναν μάθημα, που τώρα θα χάσουν μία εβδομάδα και τι θα γίνει με τις απουσίες τους; Οι οικογένειες δεν θα έτρεχαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Αντί δηλαδή να μετακινηθούν χιλιάδες οικογένειες θα μετακινούνταν μερικές δεκάδες ένστολοι, που μπορεί να χρειαζόταν να εργαστούν και το απόγευμα.
Αυτό θα συνέβαινε αν υπήρχε η διάθεση εξυπηρέτησης του πολίτη από τις κρατικές υπηρεσίες. Τέτοια διάθεση δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα. Η κάθε υπηρεσία κάνει ό,τι θέλει χωρίς καμία συνεννόηση με τις άλλες. Έτσι προκύπτουν οι ατελείωτες ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας. Η ταλαιπωρία την οποία θα υποστούν όλοι αυτοί οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους με τις προκαταρκτικές εξετάσεις είναι λογικό να ξεσηκώσει διαμαρτυρίες. Ελπίζω να μην επανέλθουν οι προκαταρκτικές εξετάσεις τον Ιούλιο, διότι αυτό θα είναι πισωγύρισμα. Πρέπει απλά να οργανωθούν σωστά και να γίνονται στις διακοπές του Πάσχα.
Με την ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών τα φαινόμενα γραφειοκρατικής τρέλας μειώνονται, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε σε ένα καλό σημείο. Μέχρι τότε ο πολίτης εξυπηρετεί το κράτος και όχι το αντίστροφο που είναι το σωστό.