Κόσμος
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 13:58

Πούτιν: «Θετικά σημάδια» στις διαπραγματεύσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για «θετικά» σημάδια στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναφέρει το IFX.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο την Παρασκευή για «θετικά» σημάδια στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αναφέρει το IFX.

«Υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη σε αυτό το πεδίο, όπως μου είπαν οι διαπραγματευτές μας», είπε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες γίνονται «πρακτικά σε καθημερινή βάση».

Ο Πούτιν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά είναι πιθανό να αναφέρεται στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που αυτή την εβδομάδα έδιξε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθστώτος. Νωρίτερα μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν αποκλείεται μια συνάντηση Πούτιν- Ζελένσκι, κάτι που είχε αφήσει «ανοιχτό» χθες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερκών Σεργκέι Λαβρόφ. 

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και Βλαντιμίρ Ζελένσκι της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένο για να παράγει αποτελέσματα, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακοτρείο Tass. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι «πρώτα, οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί πρέπει να κάνουν το μέρος της δουλειάς τους για να διασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο για χάρη της διαδικασίας και μιας συνομιλίας, αλλά θα πραγματοποιήσουν μια συνάντηση για να επιτύχει αποτελέσματα». «Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των Ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει, ωστόσο, ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη και συνεχίζει να αγωνίζεται για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, καθιστώντας δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την ουδετερότητα, σχολιάζει το Bloomberg. 

Οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών απέτυχαν να σημειώσουν πρόοδο, ούτε καν για μια κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την απομάκρυνση αμάχων.

Ο Πούτιν είπε στον Λουκασένκο, ο οποίος επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως βάση επιχειρήσεων για να επιτεθεί στην Ουκρανία, ότι και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν «προβλήματα» από τις δυτικές κυρώσεις, αλλά σημείωσε ότι δεν θα «απολογηθεί» για την απόφασή του. «Είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες και θα αποκτήσουμε νέες ικανότητες, νέες δυνατότητες για να γίνουμε ανεξάρτητοι και αυτοβιώσιμοι. Στο τέλος, αυτό θα είναι για το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr