Απόψεις
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 08:39

Προσδοκίες με φόντο τον Βόσπορο

Για την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση των τελευταίων δυόμισι χρόνων ετοιμάζονται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά η συνάντηση θα γίνει σε πιο «χαλαρό» από άποψης πρωτοκόλλου κλίμα, καθώς πρόκειται για γεύμα, ωστόσο μένει να φανεί τι θα περιλαμβάνει το τουρκικό «μενού». Γράφει η Κατερίνα Κοκκαλιάρη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Για την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση των τελευταίων δυόμισι χρόνων ετοιμάζονται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη φορά η συνάντηση θα γίνει σε πιο «χαλαρό» από άποψης πρωτοκόλλου κλίμα, καθώς πρόκειται για γεύμα, ωστόσο μένει να φανεί τι θα περιλαμβάνει το τουρκικό «μενού».

Δεδομένο είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες και Ελλάδα και Τουρκία καλούνται να βρουν κοινές απαντήσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Ωστόσο, μένει να φανεί αν η Άγκυρα επιθυμεί μια συζήτηση ουσίας ή απλά ψάχνει αφορμή για να ξεδιπλώσει εκ νέου την αναθεωρητική της ατζέντα. Μια ατζέντα ωστόσο που -όπως φάνηκε και από τις διεθνείς αντιδράσεις στο Ουκρανικό- δεν βρίσκει υποστηρικτές.

Επομένως ο Τούρκος πρόεδρος είτε θα πρέπει να χαμηλώσει τους τόνους είτε κινδυνεύει να απομονωθεί στη διεθνή σκακιέρα. Κάτι που, όπως φαίνεται, δεν επιθυμεί, αν ληφθούν υπόψη τόσο η απόπειρα μεσολάβησης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, όσο και τα ανοίγματα σε κράτη της ευρύτερης περιοχής (για παράδειγμα, επιδιώκει βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ).

Δραστικές αλλαγές στην τουρκική στάση δεν πρέπει να αναμένονται, με δεδομένο πως ο κ. Ερντογάν είναι πιεσμένος στο εσωτερικό της χώρας του λόγω οικονομίας. Η ρητορική άλλωστε των υψηλών τόνων στα θέματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο του δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο δικό του ακροατήριο.

Ωστόσο, μένει να φανεί αν το ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη θα αποτελέσει την αφορμή για μια ουσιαστική συζήτηση μακριά από εμπρηστικές δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών και «γαλάζιας πατρίδας». Από την πλευρά της η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως ανάλογα θέματα δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση και ατζέντα συζήτησης.

Με καθαρή αυτή τη θέση, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη. Το καλάθι των προσδοκιών είναι μικρό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα βγουν ειδήσεις από το τετ α τετ της Κυριακής.