Κόσμος
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 16:31

Γερμανία: «Όχι» στην παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων

Η παράταση της λειτουργίας των τριών πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν στην Γερμανία «δεν συνιστάται», σύμφωνα με υπουργική αξιολόγηση που ζητήθηκε από το Βερολίνο που αναζητεί τρόπους για την μείωση της εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η παράταση της λειτουργίας των τριών πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν στην Γερμανία «δεν συνιστάται», σύμφωνα με υπουργική αξιολόγηση που ζητήθηκε από το Βερολίνο που αναζητεί τρόπους για την μείωση της εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος εξέτασαν εάν και σε ποιο βαθμό η διατήρηση σε λειτουργία των αντιδραστήρων αυτών, που είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στο τέλος του 2022, θα μπορούσε να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Το συμπέρασμα είναι τελεσίδικο: μία παράταση «δεν θα μπορούσε να έχει παρά πολύ περιορισμένη συμβολή στην επίλυση του προβλήματος και αυτό, με πολύ υψηλά οικονομικά, συνταγματικά ρίσκα και κινδύνους ασφαλείας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κατά συνέπεια, το μέτρο «δεν συνιστάται», ακόμη και με δεδομένη την σημερινή κρίση του φυσικού αερίου», συμπέραναν τα δύο υπουργεία.

Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιστοιχεί στο 55% των εισαγωγών της Γερμανίας και χρησιμεύει κυρίως στην παραγωγή θερμότητας και στην βιομηχανία, δύο τομείς όπου δεν συμμετέχουν οι πυρηνικοί σταθμοί, σύμφωνα με επεξηγηματικό έγγραφο που συνοδεύει την ανακοίνωση.

Οι τρεις αντιδραστήρες που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία στούς σταθμούς Isar 2, του Emsland και του Neckarwestheim δεν παράγουν παρά το 5% του γερμανικού ηλεκτρικού ρεύματος και η παράταση λειτουργίας τους θα αντικαθιστούσε κυρίως την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν οι μονάδες άνθρακα.

Η ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης του Ολαφ Σολτς έχει ανατραπεί εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο οδικός χάρτης της γερμανικής κυβέρνησης προέβλεπε την συνέχιση της διαδικασίας εξόδου από την πυρηνική ενέργεια που αποφάσισε η Αγγελα Μέρκελ το 2011, την έξοδο από τον άνθρακα μέχρι τι 2030 και την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως της αιολικής και της ηλιακής.

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, ο οικολόγος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει πλέον ταμπού στον ενεργειακό τομέα, αφήνοντας να εννοηθεί την παράταση της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών και μονάδων άνθρακα.

Εκτός της νομικής δυσκολίας παράτασης της λειτουργίας των τριών αντιδραστήρων, η ανακοίνωση των δύο γερμανικών υπουργείων αναφέρει ότι η παράταση δεν θα απέδιδε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά τον χειμώνα 2022-2023, αλλά μάλλον το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2023, ενώ επισημαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθούν με αξιόπιστο τρόπο οι απαιτήσεις ως προς τις συνθήκες ασφαλείας.

Η Γερμανία, η οποία άρχισε την λήψη μέτρων για την αύξηση των εισαγωγών μη ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και αναμένεται να παρουσιάσει και άλλα σχέδια για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις προσεχείς εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ