Η Ρωσία έχει πλέον ξεπεράσει το Ιράν και τη Συρία και γίνεται η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Castellum.ai.
Σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχουν πλέον επιβληθεί περισσότερες κυρώσεις , όσες εναντίον της Ρωσίας: Η χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν ξεπερνά το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα μετά την επίθεση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την castellum.ai, την παγκόσμια βάση δεδομένων για την παρακολούθηση των κυρώσεων, στη Ρωσία έχουν επιβληθεί 2.778 νέες κυρώσεις, γράφει το Bloomberg.
Τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν κυρίως από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ,ανεβάζουν σε 5.530 τον αριθμό των συνολικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία ξεπέρασε το Ιράν, το οποίο έχει αντιμετωπίσει 3.616 κυρώσεις στη διάρκεια μιας δεκαετίας, οι περισσότερες από αυτές για το πυρηνικό του πρόγραμμα και την υποστήριξη της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με το «castellum.ai», η Συρία έρχεται τρίτη με 2.608 και η Βόρεια Κορέα με 2.077 κυρώσεις. Πολύ πίσω βρίσκονται η Βενεζουέλα (651), η Μιανμάρ (510) και η Κούβα (208).
«Πρόκειται για έναν πυρηνικό οικονομικό πόλεμο και το μεγαλύτερο γεγονός κυρώσεων στην ιστορία», δήλωσε στο Bloomberg ο Πίτερ Πιατέτσκι, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών στις κυβερνήσεις Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες ήταν συνιδρυτές του castellum.ai. «Η Ρωσία από μέρος της παγκόσμιας οικονομίας έγινε ο μοναδικός μεγαλύτερος στόχος παγκόσμιων κυρώσεων και μία χώρα οικονομικός παρίας σε λιγότερο από δύο εβδομάδες», τονίζει.
Η Ελβετία τις περισσότερες κυρώσεις
Η συντριπτική πλειονότητα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις 22 Φεβρουαρίου απευθύνονται σε ιδιώτες (2427) σε σύγκριση με 343 σε οντότητες, όπως εταιρείες ή κυβερνητικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το castellum.ai. Η Ελβετία επέβαλε τις περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με 568 μέτρα, ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (518), τη Γαλλία (512) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (243).
Η οικονομική πίεση στη Ρωσία αυξάνεται σχεδόν καθημερινά. Ο κατάλογος των εταιρειών που αποσύρονται ή παύουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων και του επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία ,συνεχίζει να αυξάνεται. Αν και δεν είναι όλες οι εταιρείες νομικά υποχρεωμένες να το κάνουν ,λόγω των κυρώσεων. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συζητούν ακόμη και ενδεχόμενη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι η εξαγωγή εξοπλισμού παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία έχει πλέον απαγορευτεί. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης ότι δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία άλλων 20 Ρώσων αξιωματούχων και 12 Λευκορώσων.